Петролът поевтиня след противоречиви съобщения на ОПЕК+ и Русия

West Texas Intermediate се търгуваше под $72 за барел, след като спадът в четвъртък заличи повечето печалби от седмицата

09:30 | 26 май 2023
Автор: Йончан Чин
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола останаха на понижени нива в петък, след като паднаха с повече от 3% в четвъртък, тъй като Русия предположи, че ОПЕК+ няма вероятност да промени нивата на производство на следващата си среща, а инвеститорите следяха преговорите за избягване на катастрофален фалит на САЩ.

West Texas Intermediate се търгуваше под $72 за барел, след като спадът в четвъртък заличи повечето печалби от седмицата. Вицепремиерът на Русия Александър Новак каза, че групата няма вероятност да предприеме допълнителни мерки на срещата във Виена през юни, подкопавайки по-ранните забележки на саудитския енергиен министър принц Абдулазиз бин Салман, че спекулантите трябва да „внимават“.

В САЩ републиканците и преговарящите от Белия дом се доближават до споразумение за повишаване на лимита на дълга, според хора, запознати с въпроса. Все пак договорените подробности са условни и окончателното споразумение все още не е готово, като паричният баланс на Министерството на финансите сега е паднал до по-малко от 50 милиарда долара.

Суровият петрол потъна с повече от 10% тази година, тъй като слабото икономическо възстановяване в най-големия вносител Китай и агресивната кампания за затягане на паричната политика от страна на Федералния резерв оказаха натиск върху цените. Възможно е да има още повишения на лихвените проценти в САЩ, като трейдърите предвиждат ново увеличение от четвърт пункт през следващите две срещи.

„Петролът загуби скорошни печалби на фона на нежеланието на ОПЕК да намали допълнително производството“, каза Джеймс Уислър, управляващ директор на брокерската компания Vanir Global Markets Pte, позовавайки се на коментарите от Москва. „Виждаме, че нещата се смекчават малко по-нататък, тъй като предпазливите настроения проникват на пазарите.“

Руският президент Владимир Путин каза в сряда, че цените на енергията се доближават до „икономически обосновани“ нива, като също така посочи, че не може да има незабавна промяна в производствената политика на групата.