Панамският канал ограничава корабоплаването заради влошаващата се суша

Нивата на водата в езерото Гатун, най-голямото от двете езера, захранващи канала, се очаква да достигнат исторически минимуми до юли,

11:23 | 22 май 2023
Обновен: 11:37 | 22 май 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Силната суша, засягаща Панамския канал, принуждава контейнерните кораби да облекчат товарите си и да плащат по-високи такси, като това лято се очаква допълнително увеличение на разходите за превоз на товари през канала.

Най-големите кораби ще трябва да намалят газенето си – дълбочината на потапяне във водата – като превозват по-малко или намаляват теглото на товарите си от 24 май, последвано от ново намаление, което влиза в сила на 29 май. Някои големи океански превозвачи също обявиха нови такси за стоки, изпратени по маршрута от 1 юни в отговор на ограниченията на канала.

Тези мерки вероятно ще доведат до закъснения и по-високи разходи за стоки, които се превозват през канала, през който обикновено минават 5% от годишната световна морска търговия.

Каналът, който свързва Атлантическия и Тихия океан, се бори с недостиг на вода от преди разширяването през 2016 г., което позволи на много по-големи кораби да преминават през него. Има протокол за транзитни такси и ограничения на теглото, които влизат в сила, когато условията на суша се влошат.

Валежите са били по-малко от 50% от нормалното от февруари до април в близост до канала и езерата, които го захранват. Това количество дъжд е подобно на количествата през 2019 г., която отбеляза най-ниското ниво от две десетилетия, според Everstream Analytics. И няма признаци за начало на дъждовния сезон, който обикновено започва преди лятото.

Нивата на водата в езерото Гатун, най-голямото от двете езера, захранващи канала, се очаква да достигнат исторически минимуми до юли, ограничавайки газенето на корабите и колко товари могат да превозват.

От 24 май на корабите Neo-Panamax - най-големите кораби, които преминават по водния път - ще бъде разрешено газене до 44,5 фута (13,56 метра), което е по-малко от вече ограничените 45 фута, според говорителя на канала Октавио Колиндрес.

Ограничението за газене ще намалее отново до 44 фута на 30 май. Въпреки че това изглежда като малка промяна, това може да доведе до 40% по-малко товари на някои контейнерни кораби. Газенето от 50 фута се счита за нормално. По време на сушите през 2019 г. и 2016 г. границата на газене падна до 43 фута.

Най-малко четири океански превозвача обявиха ограничения на теглото или наложиха такси за контейнери между 300 и 500 долара за контейнер в сила от 1 юни в отговор на мерките на канала. Повече превозвачи вероятно ще последват примера, тъй като ограниченията нарастват.

„По-ниските от обичайните нива на водата в езерото Гатун причиняват сериозни ограничения на газенето на плавателни съдове, преминаващи през Панамския канал“, каза океанският превозвач Hapag-Lloyd в съобщение за клиенти от 30 април. В съобщението се казва, че изпращачите от Източна Азия до Северна Америка ще трябва да плащат допълнителна такса за всички товари от 1 юни.

Сред потребителите на Neo-Panamax на Панамския канал през април, контейнеровозите представляват 45% от трафика, следвани от превозвачите на втечнен нефтен газ, сухи насипни товари и втечнен природен газ.

Превозвачите на LNG, които са силно зависими от канала, не са толкова засегнати от промените в газенето, тъй като корабите имат по-малко ограничения за газене от тези, превозващи по-тежки индустриални стоки или суровини. Но всяко забавяне е причина за безпокойство, като се има предвид разширяването на износа на втечнен природен газ от САЩ през следващите пет години.

Ограниченията за газене от 44 фута ще намалят пространството за повечето спедитори на Neo-Panamax с 40%, според Нейтън Странг, директор на океанските товари във Flexport Inc. Това означава, че ще са необходими повече кораби, за да превозят същото количество стоки, което потенциално ще увеличи времето на опашка за плавателни съдове, чакащи да преминат.

Някои товародатели ще трябва да разделят по-тежките товари на два контейнера вместо в един, каза Странг, като корабите, превозващи по-тежки стоки, ще бъдат засегнати повече. Тези мерки могат да струват на вносителите и търговците на дребно, използващи маршрута, допълнителни $1500 на контейнер, каза той.

„Ако изпращате два контейнера седмично по 12 тона всеки по около 3000 долара за брой, тогава ще трябва да изпратите три контейнера. Така че цената ви на пратка се е увеличила от $6000 на $9000“, каза Странг. А за спедиторите, които обикновено пренасят 25 тона на контейнер, сега ще им трябват три или четири контейнера. „Това е много по-голям удар и тези изпращачи просто няма да използват канала“, каза той.

Товарите от Азия до САЩ могат да поемат по алтернативни маршрути през Суецкия канал. Или могат да използват пристанища в Южна Калифорния, което би включвало товарене на контейнери на камиони или влакове, пътуващи към населените центрове на Средния запад и Източното крайбрежие. Странг каза, че някои спедитори вече обмислят тези опции.

„Моделът продължава да показва под нормалните валежи в Панама в обозримо бъдеще“, каза Джон Дейвис, главен метеоролог в Everstream Analytics. „В резултат на това очакваме нивата на езерото да намалеят и въздействието върху корабоплаването през канала да се влоши.“