Когато Китай и Германия се препъват, глобалната икономика се забавя

Последните данни показват, че ключови части от оптимистичния сценарий за глобален подем не работят според очакванията

09:01 | 17 май 2023
Автор: Енда Къран
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Световната икономика показва нови признаци на забавяне, тъй като възстановяването на Китай след Covid избледнява, а затрудненият индустриален сектор на Германия заплашва да вкара мотора на Европа в рецесия.

Тези слабости се появяват, докато все още устойчивата американска икономика е подложена на натиск от най-лошата банкова криза от финансовата криза насам, както и от застой на преговорите за тавана на дълга, който заплашва с фалит. Министърът на финансите Джанет Йелън предупреди във вторник, че „времето изтича“ за предотвратяване на катастрофа.

Последните данни показват, че ключови части от оптимистичния сценарий за глобален подем не работят според очакванията. Повторното отваряне на Китай след рязкото отклонение от политиките за нулев Covid се изчерпа – и меката зима в Европа не беше достатъчна, за да съживи индустриалната база на Германия.

„Оптимизмът за растеж от началото на годината очевидно отстъпи място на повече чувство за реалност. Или просто разочарование“, според Карстен Бжески, глобален ръководител по макроикономика в ING. „Китай и Европа вече губят инерция отново и с всичко, което се случва в САЩ, втората половина на годината не изглежда по-добре.“

„Смесен набор от икономически данни показа изненадваща слабост в Китай и европейската индустриална мощ на Германия, но устойчивост в САЩ. Нашето мнение е, че лошите новини за бързото възстановяване на Китай ще имат известна устойчивост. С много увеличения на лихвата от Фед в системата, банкови фалити, които допринасят за затягане на кредитирането, и рискове от преговорите за тавана на дълга, историята на растежа на САЩ може да не се случи", пише Том Орлик, главен икономист на Bloomberg Economics.

Китайските данни, публикувани във вторник, показаха, че индустриалното производство, продажбите на дребно и инвестициите в дълготраен капитал са нараснали с много по-бавни темпове от очакваното през април. Коефициентът на безработица сред младите скочи до рекордните 20,4%.

Спасител в нужда

Цифрите потвърждават, че повторното отваряне на Китай не повишава глобалното търсене по начина, по който мнозина очакваха, каза Хао Хон, главен икономист в Grow Investment Group. Продължаващата слабост в сектора на имотите и в портфейла с поръчки на китайските износители няма да допринесе много за повишаване на настроенията. „Имаме нужда китайският потребител да се справи добре, за да спасим положението“, каза Хон.

В Германия доверието на инвеститорите намаля за трети месец, разпалвайки страховете от рецесия. Показателят на очакванията на института ZEW падна до -10,7 през май от 4,1 през април — първото отрицателно отчитане за 2023 г. Още преди това неочаквано голям спад в промишленото производство породи безпокойство, че най-голямата икономика на Европа може вече да е изпаднала в зимен сън.

Международният валутен фонд намали прогнозите си за глобален растеж миналия месец, прогнозирайки разширяване от 2,8% тази година и 3% през 2024 г. Във вторник фондът предупреди, че строгата парична политика и приспособяването към по-високите цени на енергията тежат на Германия. МВФ очаква икономическият растеж „да остане близо до нула през 2023 г.“, преди постепенно да се засили през следващите три години.

Докато най-голямата икономика в света продължава да се противопоставя на прогнозите за спад - продажбите на дребно в САЩ се увеличиха през април, което предполага, че потребителските разходи се задържат - се трупат препятствия. Фалитът на няколко регионални банки затруднява достъпа до кредити за по-малките фирми и домакинства. Проучванията сред икономисти сочат 65% шанс за рецесия през следващите 12 месеца.

„Трудна година“

Ако световната икономика се поколебае, централните банки могат да осигурят известно облекчение, според Марк Занди, главен икономист в Moody’s Analytics. Повечето парични власти са близо до края на своите цикли на затягане на фона на признаци, че инфлацията е достигнала връх, каза той - докато силните пазари на труда и финансите на домакинствата също ще помогнат за поставяне на дъно под растежа.

„Ще бъде трудна година за световната икономика“, каза Занди. „Но с някои сравнително добри политики от страна на централните банки, това трябва да избегне рецесията.“

Инвеститорите вече се тревожат за перспективите, като настроенията сред мениджърите на фондове са най-лоши тази година според последното проучване на Bank of America Corp.

Търговците залагат, че забавянето ще принуди централните банки, включително Федералния резерв, да намалят лихвените проценти по-късно тази година. Пазарите на суапове сочат повече от 50 базисни пункта намаления до декември на референтната лихва на Фед, която сега е в диапазона от 5% до 5,25%.

Възможно е да има още мрачни икономически новини, с предупреждения от производители, сочещи натиск, който все още нараства, каза Джанет Муи, ръководител на пазарния анализ в Brewin Dolphin.

„Компаниите съобщават, че поръчките се забавят“, каза тя. „Забавящият се растеж на китайския износ е много показателен за глобалното търсене.“