ЕС повишава прогнозата за инфлацията, докато икономиката показва устойчивост

Брутният вътрешен продукт на региона ще нарасне с 1,1% тази година и с 1,6% през 2024 г., прогнозира Европейската комисия

18:55 | 15 май 2023
Автор: Крейг Стърлинг
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската комисия повиши прогнозата си за инфлацията в еврозоната и предупреди за „постоянни предизвикателства“, въпреки че призна устойчивостта на икономиката на региона.

Позовавайки се на силата на основния натиск, служители на Европейския съюз повишиха своите прогнози за растеж на потребителските цени до 5,8% тази година и 2,8% през 2024 г. от съответно 5,6% и 2,5%. Прогнозите за икономическа експанзия също бяха повишени през целия хоризонт.

Ключът към по-високата перспектива за инфлация беше повишението от три четвърти от процентния пункт в оценката на комисията за така наречената основна инфлация, която премахва променливите елементи като храните. Тази мярка ще надхвърли основния показател за ръст на цените както тази, така и следващата година, според служители в Брюксел.

Прогнозите подчертават предизвикателството, пред което са изправени политиците на Европейската централна банка. Те повишиха референтните разходи по заеми с 375 базисни пункта в опит да укротят инфлацията и сега може да се отклонят от курса на Федералния резерв на САЩ, тъй като отчитат още повишения на фона на страха, че основният ръст на цените се задържа.

„Базисната инфлация се очаква да спадне постепенно, тъй като маржовете на печалбата абсорбират по-високите заплати и по-строгите условия на финансиране се оказват ефективни за охлаждане на търсенето“, каза комисията в понеделник. „Продължително високият ценови натиск в услугите, съчетан с бавно отслабващ натиск при (преработените) храни и стоки, се очаква да поддържа базисната инфлация висока.“

Прогнозата на ЕС за базисния ръст на цените тази година вече е с половин процентен пункт по-висока от прогнозата на ЕЦБ, публикувана през март. За следващата година тя е само с 0,1 процентни пункта по-ниско.

Прогнозите са по-оптимистични по отношение на растежа от предишните сравнително лоши прогнози на ЕК.

„Благодарение на решителните усилия за укрепване на нашата енергийна сигурност, забележително устойчив пазар на труда и облекчаване на ограниченията на доставките, ние избегнахме зимна рецесия и сме готови за умерен растеж“, каза Паоло Джентилони, еврокомисарят по икономиката, в изявление.

Брутният вътрешен продукт на региона сега ще нарасне с 1,1% тази година и с 1,6% през 2024 г., като и двата резултата са малко по-високи от преди. Не се предвижда рецесия за никоя страна от еврозоната през целия хоризонт.

Естония ще претърпи единственото годишно свиване в еврорегиона през 2023 г. със спад от 0,4%, според прогнозата. Единственият друг, предвиден в ЕС като цяло, ще бъде спадът на Швеция от 0,5%. Този резултат е по-добър от предишните прогнози, въпреки че включва спад от 1,1% през текущото тримесечие.

Джентилони предупреди, че подобрената перспектива за растеж не трябва да бъде причина за самодоволство.

„Рисковете остават твърде много и бруталната инвазия на Русия в Украйна продължава да хвърля сянка на несигурност върху перспективите“, каза той.

Еврозоната нарасна само с 0,1% през първото тримесечие, а данните за промишленото производство за март, публикувани в понеделник, помагат да се обясни защо: индикаторът се понижи с 4,1% спрямо предходния месец. Това е най-големият спад от април 2020 г., когато пандемията затвори фабрики в напредналия свят.