Alphabet се завръща в играта с AI и увеличи капитализацията си със $115 млрд.

Съотношението цена-печалба на акциите е най-високото от месеци насам, но все още е много по-евтино от това на Microsoft и Apple

19:25 | 16 май 2023
Обновен: 07:52 | 17 май 2023
Автор: Джеран Витенщайн
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Акциите, на компанията майка на Google, изостанаха от другите свръхголеми компании тази година на фона на съмненията, че тя губи позиции в надпреварата за разработване на продукти свързани с изкуствен интелект (ИИ). Откакто компанията представи най-новите си продукти за изкуствен интелект на конференция за разработчици миналата седмица, акциите поскъпнаха с 9%, като добавиха 115 млрд. долара към пазарната си стойност и наваксаха изоставането си спрямо конкуренти като Apple Inc. и Microsoft Corp.

"Инвеститорите се питат дали Alphabet е победител или губещ, тъй като изкуственият интелект променя пейзажа", каза Джейсън Беновиц, главен портфолио мениджър в CI Roosevelt. "Това по-скоро ги поставя в лагера на победителите."

С нарастването на вълнението около изкуствения интелект, Alphabet до голяма степен не успя да достигне звездната печалба, наблюдавана от много от нейните технологични конкуренти, особено поради факта, че бързият растеж на ChatGPT на OpenAI се разглежда като потенциална заплаха за доминиращата роля на бизнеса с услугите за търсене. Така че съобщението от миналата седмица за по-конвертируема търсачка и за това, че компанията прави своя чатбот с изкуствен интелект по-широко достъпен, даде навременен тласък.


Alphabet отново е сред най-добрите технологични компании

Анализаторът на Morgan Stanley, Брайън Новак, беше сред анализаторите на Уолстрийт, които бяха обнадеждени от представянето на Google след това, което той нарече "свръхвисока цена на изкуствения интелект" в акциите. Ако компанията успее да интегрира успешно новите функции на ИИ в своите продукти, които обслужват стотици милиони хора, това би трябвало да "изгради допълнително доверие в предстоящия ръст, задвижван от ИИ", написа Новак в изследователска бележка след събитието.

За Pershing Square, на Бил Акман, ръстът на акциите дойде в подходящ момент. В понеделник хедж фондът оповести покупката на повече от 10 млн. акции клас А и клас С на фирмата през първото тримесечие, на стойност около 1,2 млрд. долара по текущи цени. Други компании също се възползваха от това. Съоснователят на Google, Сергей Брин, подари акции на Alphabet на стойност около 600 млн. долара в четвъртък по време на седмица, в която богатството му нарасна до рекордно ниво за повече от две години.

Дори след такова силно рали Alphabet не е толкова скъпа в сравнение с други компании. Съотношението цена-печалба на акциите е най-високото от месеци насам, но все още е много по-евтино от това на Microsoft и Apple, при които то е съответно 29 и 27 пъти.

Разбира се, все още има много скептици. Анализаторът на Loop Capital, Роб Сандерсън, казва, че продължаващите опасения относно рисковете, свързани с изкуствения интелект, ще попречат на по-евтиния множител на пазарната оценка на Alphabet да се разшири. 

"Не виждаме в това екзистенциална заплаха за Google, но това поведение ще се превърне в конкурентна сила срещу нейното господство в свързването на потребителите с информация", написа той.


Компанията навлиза в зоната на свръхпокупки

Възходът на Alphabet през последната седмица доведе до надхвърляне на индекса на относителната сила над нивото от 70, което за някои технически анализатори е сигнал, че акциите може да са поскъпнали твърде бързо. Дори и след понижението от 0,8% в понеделник, акциите остават в територия на свръхпокупка.