Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Възможно е хората да спрат да говорят помежду си, защото AI им е по-интересен

Борис Симандов, основател на Simantech и главен технологичен директор на SpatialGo, в „Бизнес старт”, 09.05.2023

13:33 | 9 май 2023
Обновен: 15:25 | 9 май 2023
Автор: Зорница Крушарска

Няма сфера, в която в момента изкуственият интелект да не е навлязъл, живеем в абсолютно безпрецедентни времена и никога досега човечеството не е виждало подобно нещо. Вече говорим не за години подобряване на технологията, говорим за седмици, даже това, което говорим с вас в момента, вече е остаряло. Смятам, че човечеството няма да изчезне, но рано или късно ще се слеем с машините, коментира Борис Симандов, основател на Simantech и главен технологичен директор на SpatialGo, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

„Изкуственият интелект започва да атакува човешкото знание. Ние вече имаме машини, с които можем да комуникираме по-добре, отколкото с хора. ..От  счетоводители до програмисти, за абсолютно всички, които обработваме някаква информация, ще бъде променен начинът, по който работим, това е 100% и няма начин да не се случи”, подчерта Симандов.

Коментирайки как вижда изкуствения интелект  - повече като помощник или повече като заместник на програмиста, събеседникът каза, че един програмист би трябвало да стане по-бърз и по-точен в работата си. ИИ разширява човешките възможности и ни помага да живеем по-добре, посочи Симандов и даде пример с автономните коли, които според него до месеци ще започнат да се движат по пътищата.

Що се отнася до това къде са най-големите рискове от бурното развитие на ИИ, събеседникът отбеляза, че има изследване, от което става ясно, че 50% от експертите, които се занимават с изкуствен интелект и го развиват, смятат, че има 10% вероятност изкуственият интелект да доведе до изчезване на човешката раса.

Във връзка с това как се отразява на IT специалистите постоянната работа с приложения с изкуствен интелект, виртуална реалност и какви промени в поведението, нагласите и емоциите им се наблюдават, Симандов каза, че е възможно да настъпи асоциализация и хората да спрат да говорят помежду си, защото ИИ ще е по-интересен.

Коментирайки възможностите на виртуалната реалност, събеседникът посочи, че големи компании като IBM и Dell използват виртуални светове в момента, за да тренират и обучават своите служители.

„Също така много често се използва за клиенти, които трябва да отидат на някакво шоу, но вместо да го посещават на живо, те влизат във виртуален свят. .. По движението на очите ние знаем този човек, който гледа определено видео, колко време се е задържал върху него”.

Дали е близо времето, когато в Netflix ще се излъчват филми по индивидуална поръчка за сюжет и актьори може да видите във видеото.

Всички гости в предаването „Бизнес старт” гледайте тук.