UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

Българска компания помага за екологично земеделие благодарение на AI

Константин Харалампиев, съосновател на AgroVAR, UpDate, 14.05.2023

20:02 | 14 май 2023
Обновен: 22:12 | 24 май 2023
Автор: Николета Рилска
Константин Харалампиев, соъсновател на AgroVAR. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Константин Харалампиев, соъсновател на AgroVAR. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

AgroVAR е компания, която цели намаляване на използване на изкуствени торове и заместването им с естествени продукти. Тя предлага софтуер, който изчислява много агрономическа информация, за да даде правилните препоръки благодарение на изкуствен интелект. Повече за дружеството разказа Константин Харалампиев, съосновател на AgroVAR, в предаването „UpDate“ с водещ Бойчо Попов.

Бизнес моделът на компанията е базиран на търсенето, стана ясно от разговора. Земеделците си плащат за различните услуги, като отделно компанията се занимава и с отглеждането на покривните култури, обясни гостът.

„Произвеждаме софтуер, който преценява кое е най-подходящо за отглеждане, както и микса от основните земеделски култури“.

По думите на Харалампиев използването на покривни култури и органични продукти може да намали разходите на едно стопанство с до 50%.

„Регенеративното земеделие може да създаде устойчивост на стопанствата от гледна точка на намаляване на разходите и задържане на нивата на приходите, които имат“.

Гостът посочи, че основните пазари на компанията са в Европа, като тя работи главно с фермери от България. Той добави, че дружеството е в доста напреднали преговори с Унгария, Румъния и Украйна.

„Европа е много близък пазар като климат, контакти, има доста добър и бърз достъп заради Европейския съюз... Няма да се спрем само на европейския пазар, но започваме с него“.

Харалампиев каза още, че компанията е получила на ранен етап финансиране от фонд за рискови инвестиции. От началото на тази година се самоиздържат и са устойчив бизнес, стана ясно от разговора.

„Без фонда, които повярва в нас още на ниво идея, нямаше как да стигнем до тук“.

Дружеството планира и експанзия, за която ще търси инвеститори. В тях, обясни Харалампиев, съоснователите търсят стратегическа полза –да им е познат секторът, да имат добавена стойност откъм контакти и ноу-хау.

Гостът разказа и за въглеродната програма на компанията. Повече по темата вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „UpDate“ гледайте тук.