Ще се самоизяде ли попът? Измамници превземат Spotify на крилете на AI

Приложението за изкуствен интелект Boomy е помогнало за създаването на 14,6 милиона песни, или 14% от цялата записана музика

17:00 | 14 май 2023
Автор: Лионел Лоран
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

"Mahogany Flex", "Afternoon Nap" и "Tropical Taste" звучат като лоши идеи за коктейли, които така и не са преминали етапа на дизайна на салфетка. Но те са само част от музикалните стилове, предлагани от приложението с изкуствен интелект Boomy, което създава готови песни за потребителите за няколко секунди - и което се превърна в най-новата мишена на борбата на звукозаписните компании срещу "фалшивата" музика.

Проблемът на индустрията с Boomy - което твърди, че е помогнало за създаването на 14,6 милиона песни, или 14% от цялата записана музика - е малко по-различен от подлите deepfakes, които директно обират парчета на Drake и The Weeknd със смразяваща точност.

Spotify Technology SA свали част от каталога на приложението от своята стрийминг услуга, след като Universal Music Group NV повдигна подозрения, че популярността на песните е изкуствено завишена с фалшиви стриймове, съобщи Financial Times. Това е главозамайващата обратна страна на монетата на изкуствения интелект: машини слушат музика, за чието създаване са помогнали машини - и печелят реални пари от пазара на музикални записи на стойност 30 млрд. долара.

Ако това се случва - самата Boomy казва, че е "категорично против" манипулираните стриймове - има ясна нужда от действия. Една от целите трябва да бъде създаването на по-добър цифров капан за мишки, който да улавя онези, които изземват печалбите от банката с авторските възнаграждения. Но в по-дългосрочен план звукозаписните компании и платформите за стрийминг трябва да поправят икономическата структура, която на първо място отнема парите на изпълнителите, намиращи се на по-ниско ниво в музикалната хранителна верига.

Фалшивите стриймове са голям проблем, който съществува от по-дълго време, отколкото Boomy, дори ако изкуственият интелект заплашва да увеличи потенциала за измами. Според проучване, публикувано от френския музикален орган CNM през януари, от 1% до 3% от френските музикални потоци през 2021 г. - до 3 милиарда - са фалшиви. То идентифицира няколко сложни стратегии: Няколко са примерите за ферми за кликове, многократно презареждане на песни и фалшиви плейлисти, които се повтарят. Те повтарят подобни фалшификации на пазара на онлайн реклами и в социалните медии. 

Макар че стрийминг платформите забраняват тези практики - за което свидетелстват общите условия на Spotify - икономическите им стимули са да привличат възможно най-много съдържание, за да набират слушатели, а технологичната им защита не е неуязвима. В една от последните съдебни спорове с независим лейбъл Spotify заяви, че "по невнимание" е изплатила десетки хиляди долари под формата на авторски възнаграждения за стриймове, които според нея са били изкуствено завишени. Някакъв вид прочистване на цялата индустрия е много закъсняло.

spotify
Ще се самоизяде ли попът? Тази година музикалната индустрия се интересува от потенциални сътресения, предизвикани от изкуствен интелект

И все пак е подвеждащо да си представим, че това е проблем, който просто ще бъде решен чрез по-добро откриване на измами. Моделът "всичко можеш да изядеш", изграден от звукозаписните компании, притежателите на права и технологичните платформи, в някои отношения е най-големият враг на самия себе си. Настоящата система за разпределение на авторските възнаграждения означава, че абонаментните такси от 9,99 долара на слушателите отиват в голяма банка, която бива изплащана в зависимост от пазарния дял на стрийминга. Когато цялата плячка отива при най-популярните песни, които се слушат повече от 30 секунди, навиците на всички стават по-роботизирани: песните стават по-кратки, плейлистите са пълни с измислени изпълнители, които бълват музика, а истинските музиканти са по-склонни да се заиграват с половинминутни формати - от неотдавнашния деветчасов опус със 199 песни на автора на песни Mac DeMarco до албума на френския рапър Lorenzo с 68 песни.  Нищо чудно, че става все по-трудно да се разпознаят ботовете: В услугата за стрийминг на Apple Inc. има повече музика, отколкото бихте могли да слушате през целия си живот.

Ето защо един от най-добрите начини за възпиране на ботовете може да бъде промяната на самия модел на заплащане на музика, както предложи един от представителите на независимата музика по време на неотдавнашно парламентарно разследване на икономиката на стрийминга в Обединеното кралство. Една "ориентирана към потребителя" система, при която абонаментните такси на слушателите ще отиват при изпълнителите, които те индивидуално са стриймвали, ще улесни спирането на паричните потоци към музика, която само машините искат да слушат. Ако страхът и шумотевицата около изкуствения интелект могат да внесат равновесие в една неравностойна система, тогава може би хората все пак имат шанс.