Еврозоната избегна рецесията в началото на 2023 г., инфлацията остава предизвикателство

Три от четирите най-големи икономики в еврозоната отчитат ръст в началото годината, икономиката на Германия е в стагнация

13:23 | 28 април 2023
Обновен: 13:28 | 28 април 2023
Автор: Уилям Хоробин и Яна Рандоу
Снимка: Brais Lorenzo Couto/Bloomberg
Снимка: Brais Lorenzo Couto/Bloomberg

Еврозоната избегна рецесията в началото на 2023 г., въпреки че инфлацията остава заплаха.

Икономиката на 20-те нации се разширява с 0,1% през първото тримесечие, което е под средната оценка от 0,2% в проучване на Bloomberg сред анализатори. Три от четирите най-големи икономики в еврозоната отчитат ръст в началото на 2023 г., съобщава агенцията.

Франция, Италия и Испания отбелязват увеличение на брутния вътрешен продукт през първото тримесечие от съответно 0,2%, 0,5% и 0,5%. Германия се представи по-слабо, като отчете стагнация.

Налице са обаче лоши новини по отношение на инфлацията, с ускоряване на нарастването на потребителските цени този месец във Франция и Испания. Цифрите ще подхранят дебата за това колко голямо увеличение на лихвените проценти ще предприеме Европейската централна банка. Докладът за инфлацията в самата еврозона се очаква само два дни преди решението на ЕЦБ на 4 май.

Еврозоната избягва

 Еврозоната избягва рецесията в началото на годината. Графика: Bloomberg

БВП на Португалия

БВП на Португалия за първото тримесечие нараства 1,6% спрямо предходните три месеца, когато се увеличи с 0,3%. Резултатът, подкрепен от износа и надвишава средната оценка от 0,2% в проучване на Bloomberg сред икономисти.

Централната банка на Португалия през март повиши прогнозата си за растеж за 2023 г. до 1,8%, позовавайки се на подобрено представяне в туристическата индустрия.

Инфлацията в Словения

Инфлацията в Словения се забавя до 9,4% спрямо предходната година през април, оставайки около двуцифрени стойности за 11-и пореден месец.

Основният двигател са цените на храните и напитките. „Инфлацията остава висока и широкообхватна, а основната инфлация продължава да се засилва на фона на високото вътрешно потребление“, посочи централната банка тази седмица.

БВП на Германия

Представянето за първото тримесечие на най-голямата икономика в Европа се движи от инвестициите и износа според статистическата служба, която ще публикува по-подробна разбивка на 25 май. Данните не оправдаха очакванията на анализатори за ръст от 0,2%.

Резултатът все пак представлява победа за канцлера Олаф Шолц, който - заедно с Бундесбанк и няколко анализатори - заяви, че рецесията ще бъде предотвратена след месеци на флирт с нея. Тази седмица правителството, което похарчи милиарди, за да предпази домакинствата от скок на сметките за ток и отопление, повиши прогнозата си за растеж за 2023 г. до 0,4%.

БВП на Италия

Икономиката се върна към растеж през първото тримесечие, тъй като БВП нарасна с 0,5% в индустрията и услугите - повече от два пъти над от средната оценка от 0,2% в проучване на анализатори на Bloomberg.

Подобрението предлага увереност на правителството на премиера Джорджия Мелони, чийто бюджет предполага, че разширяването ще надмине очакванията тази година с 1%.

Централната банка на Италия заяви наскоро, че БВП вероятно ще нарасне с повече от 0,6% през 2023 г., тъй като заетостта се подобрява и инфлацията се забавя.

Безработицата в Германия

Безработицата в Германия се повишава над очакванията на фона на бавното излизане на страната от енергийната и инфлационна криза.

Безработните се увеличават с 24 хиляди през април, посочва Федералната агенция по труда. Това е над очакванията на всички 16 икономисти, допитани от Bloomberg. Процентът на безработица достига 5,7%.

БВП на Испания, инфлация

Растежът през първото тримесечие се ускорява, тъй като инвестициите и туризмът останаха силни въпреки високата инфлация.

БВП напредва с 0,5% спрямо предходните три месеца - над средната прогноза от 0,3% в проучване на Bloomberg сред икономисти.

Междувременно инфлацията се ускорява до 3,8% през април поради разходите за енергия. Нивото е малко под средната оценка в проучване на Bloomberg сред икономисти и подчертава нестабилността на потребителските цени, след като мярката падна почти наполовина през март до 3,1%.

Базовата инфлация, която премахва разходите за енергия и някои храни, се забавя до 6,6%.

Инфлацията във Франция

Инфлацията във втората по големина икономика в еврозоната неочаквано се ускорява до 6,9% през април заради разходите за енергия и услуги. Това следва повишението от 6,7% през март и е повече от средната оценка в проучване на Bloomberg сред икономисти, като очакванията бяха нивото ѝ да остане непроменено.

Въпреки че ръстовете на потребителските цени остават под рекордните 7,3% от февруари, ръстовете остават стабилни за основните стоки и услуги, които се наблюдават внимателно от ЕЦБ, докато решава колко още да повиши лихвените проценти.

Статистическата агенция Insee посочва, че инфлацията в сектора услугите се ускорява до 3,2% през април, докато при промишлените стоки тя се е понижава леко до 4,7%. След като похарчи големи средства, за да успокои болката от рязко нарастващите разходи за енергия, правителството иска да облекчи скока в цените на храните. Супермаркетите се съгласиха да понесат удар върху маржовете за основни стоки.

Управителят на централната банка на Франция Франсоа Вилерой дьо Гало каза тази седмица, че инфлацията вероятно е достигнала своя връх и трябва да се забави до около 4% до края на годината. Но централната банка също така повиши прогнозите си за базовата инфлация, която изключва цените на енергията и храните.

Инфлацията във

 Инфлацията във Франция неочаквано се ускорява. Графика: Bloomberg

МВФ предупреди централните банки

Според Международния валутен фонд европейските централни банки трябва да внимават за потенциални опасности, вариращи от по-голям финансов стрес до разминаване в доходността на облигациите, докато поддържат курса с по-нататъшни увеличения на лихвените проценти.