Избирателите напускат Макрон за крайната десница на Льо Пен заради пенсиите

Сблъсъци с полицията за борба с безредиците избухнаха в големите градове, което често доведе до използването на сълзотворен газ и водни оръдия за разпръскване на тълпи

15:26 | 27 март 2023
Автор: Джеймс Ригън
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Крайнодясната партия на Марин Льо Пен е най-облагодетелстваната от френското недоволство от решението на президента Еманюел Макрон да прокара увеличение на възрастта за пенсиониране, според проучване на социологическата компания Ifop за вестник Le Journal du Dimanche.

Ако законодателните избори се провеждаха в неделя, 26% от 1094 възрастни, интервюирани по интернет на 20-21 март, казаха, че биха подкрепили кандидатите на Националното събрание. Това е с 5 пункта повече от предишното проучване през ноември, преди поредица от стачки и протести срещу непопулярната реформа в пенсиите.

Група партии, които подкрепят Макрон, ще получат гласовете на 22% от анкетираните, което е с 5 пункта по-малко. Политиците от алианса Nupes на леви и зелени партии ще получат 26%, само с 1 пункт повече от ноември въпреки силната им мобилизация срещу реформата на Макрон.

„Основният урок е, че Националното събрание води; това е нечувано“, каза ръководителят на Ifop Фредерик Даби пред JDD. „Има всеобхватна предизборна платформа. Почти няма вече категории, в които да е много слабо, освен сред висшите ръководители, където жъне само 13%.”

Милиони хора се присъединиха към общонационални стачки и демонстрации от средата на януари срещу пенсионната реформа, която включва повишаване на възрастта за пенсиониране с две години до 64. Макрон остана твърд и миналата седмица отново настоя, че промените са необходими, за да се запази системата и да се защитят на публичните финанси.

„Противопоставянето на реформата е широко разпространено и стачките в рафинериите, транспорта и събирането на боклука увеличават рисковете от смущения. Проучванията показват, че икономиката се държи добре досега и дори може да успее да се разшири леко през първото тримесечие. Но тъй като социалното напрежение продължава, добавяйки към затягането на паричните условия и повишената финансова несигурност, рисковете за остатъка от 2023 г. изглеждат все по-големи“, коментира Маева Кусин за Bloomberg Economics.

Протестите ескалираха, след като законопроектът беше прокаран чрез използване на член 49.3 от френската конституция, за да се заобиколи гласуването в парламента, когато стана ясно, че правителството, което загуби абсолютното си мнозинство на изборите през юни миналата година, не разполага с подкрепата, на която разчиташе от консервативни депутати републиканци.

Сблъсъци с полицията за борба с безредиците избухнаха в големите градове, което често доведе до използването на сълзотворен газ и водни оръдия за разпръскване на тълпи. Със стачкуващите боклукчии хиляди тонове боклук се натрупаха по улиците на Париж, а редица контейнери бяха подпалени.

Десетки хора бяха ранени при сблъсъци между силите за сигурност и демонстранти в западна Франция в събота по време на неразрешен протест срещу изграждането на големи водни резервоари, предназначени за селскостопанската индустрия. Вътрешният министър Джералд Дарманин говори за крайно насилие от ултралеви и крайнолеви.

Правителственият говорител Оливие Веран призна в интервю за JDD, че протестиращите са ядосани и каза, че гласовете им трябва да бъдат чути.

„Докато мнозина демонстрират срещу пенсионната реформа, други също го правят заради покупателната си способност или защото се борят за достъп до обществени услуги“, каза той. Френската инфлация се ускори до рекордните за ерата на еврото 7,2% през февруари, движена от разходите за храна и услуги.

Профсъюзите обявиха нов ден за национални стачки и протестни шествия във вторник.

Най-силната подкрепа за Льо Пен извън верните на собствената ѝ партия беше сред избирателите без политическа принадлежност, като почти една трета казаха, че биха подкрепили кандидат на Националното събрание, според Ifop.

Междувременно по-младите избиратели са се насочили към Nupes и в по-малка степен към крайната десница, показа проучването. Само 12% от тези на възраст под 35 години са заявили, че биха избрали кандидати от групата на Макрон в сравнение с 31% от тези на 65 и повече години.

Веран каза, че ще последват още реформи, някои от които, като пенсионния план, ще бъдат непопулярни и че младите хора са особено против използването на член 49.3. Това доведе до вот на недоверие в парламента миналия понеделник, един от които почти свали правителството на премиера Елизабет Борн.

„За тях това просто подхранва недоверието в нашите институции и тези, които ги представляват като цяло“, каза той.

Отворен за разговори

Борн каза пред Agence France-Presse в интервю в неделя, че се стреми да избегне повторното използване на член 49.3 за нещо различно от бюджетни сметки. Тя каза също, че ще се срещне с опозиционни лидери в началото на следващия месец и е отворена за разговори със синдикатите. Льо Пен и Жан-Люк Меланшон от Nupes призоваха Борн да подаде оставка.

В първия тур на парламентарните избори във Франция през юни групата на Макрон имаше 26,9% подкрепа, пред Nupes с 26,3% и Национално събрание с 19,2%. Допустимата грешка в анкетата на Ifop беше около 2,5-2,8 точки.

Следващите президентски и законодателни избори трябва да се проведат през 2027 г. Преди това ще има европейски избори през следващата година и общински избори през 2026 г.