Toshiba e приела оферта за изкупуване за 15 милиарда долара от JIP Group

През последните осем години Toshiba се люшкаше от едно бедствие към друго, като се започне със счетоводен скандал през 2015 г., който съсипа печалбите и доведе до преструктуриране на цялата компания

13:00 | 23 март 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Toshiba Corp. е приела оферта за изкупуване от японски консорциум според източници на Bloomberg, докато емблематичният конгломерат се приближава една стъпка по-близо до края на проблемна глава в своята над 140-годишна история.

Бордът на базираната в Токио компания одобри в четвъртък оферта от около 2 трилиона йени (15,3 милиарда долара) от група, ръководена от местната частна инвестиционна компания Japan Industrial Partners Inc., каза един от източниците, пожелал анонимност. Офертата е с около 9,6% премия спрямо цената на затваряне на Toshiba в четвъртък. Официалното съобщение може да дойде скоро, каза човекът.

Вестник Nikkei за първи път съобщи за приемането на офертата от Toshiba по-рано в четвъртък. Около 20 японски компании, включително Orix Corp., Rohm Co. и Chubu Electric Power Co., ще участват в изкупуването, каза Nikkei, потвърждавайки по-ранни съобщения на Bloomberg News. Представител на Toshiba отказа коментар.

Този ход може да сложи край на годините на турбуленция в легендарната японска фирма, след като поредица от скандали я поставиха в затруднение и я насочиха към продажба. Мениджмънтът на Toshiba, японското правителство и големият дял от гласовитите чуждестранни акционери на компанията са в противоречие относно бъдещето на компанията, като инвеститорите активисти се стремят да увеличат максимално възвръщаемостта, докато държавата поставя като приоритет задържането на чувствителните технологии и бизнеса извън ръцете на чужденци.

„Наличието на решение тук би било положително, тъй като един от проблемите за Toshiba беше липсата на последователна стратегия поради постоянните промени в посоката“, каза Мио Като, анализатор в LightStream Research. Но „все още остава работа за вършене по отношение на установяването на нови двигатели на растежа и максимизирането на потенциала на някои от нововъзникващите бизнеси.“

Сагата се превърна в тест за корпоративното управление в Япония, след като много видни активисти инвеститори видяха възможност и взеха дялове в компанията. Те включват Elliott Management Corp. на милиардера Пол Сингър, Oasis Management Co. на Сет Фишър и базираните в Сингапур фондове Effissimo Capital Management Pte и 3D Investment Partners Pte.

Някои от най-големите частни капиталови компании в света обмисляха да направят оферти за изкупуване, включително Bain Capital, CVC Capital Partners и KKR & Co.

Бизнесът на Toshiba с ядрена енергия се смята за важен за националната сигурност. Компанията участва в извеждането от експлоатация на атомната електроцентрала "Фукушима Дай-Ичи", която беше разрушена при земетресение и цунами през 2011 г. Това затрудни правителството да приеме прехвърляне на собствеността на чуждестранна фирма.

Ако продажбата се осъществи, това ще бъде една от най-големите азиатски транзакции тази година в момент, когато обемите на сделките се сринаха. Това ще бъде и едно от най-големите изкупувания, ръководени от частен капитал в Япония.

Пътят към приемането на офертата от борда далеч не беше гладък. Процесът беше изправен пред множество забавяния, като Bloomberg News съобщи, че ръководената от JIP група е изправена пред затруднения при осигуряването на финансиране, тъй като банките стават по-предпазливи при предоставянето на средства за големи сделки в по-неблагоприятната икономическа среда.

През последните осем години Toshiba се люшкаше от едно бедствие към друго, като се започне със счетоводен скандал през 2015 г., който съсипа печалбите и доведе до преструктуриране на цялата компания. Последвалото разплитане на скъпоструващо нахлуване в бизнеса с ядрена енергия в САЩ доведе до отписване на $6,3 милиарда и я видя на ръба на изваждането от борсата. Тя беше принудена да продаде своя подразделение за чипове с памет и да предложи акции, които бяха разграбени от чуждестранни инвеститори.

Оттогава собственици на акции и ръководители се сблъскват за бъдещето на компанията. Когато Effissimo поиска през 2020 г. да постави един от своите съоснователи и други кандидати в борда на Toshiba, акционерите отхвърлиха искането. Подозрителен за това как е проведено гласуването, фондът предложи да бъдат назначени независими следователи, които да го разгледат, спечелвайки забележително гласуване на акционерите през 2021 г. Докладът от разследването твърди, че ръководството на Toshiba е работило ръка за ръка със съюзниците на правителството, за да повлияе на резултата.

В началото на миналата година акционерите отхвърлиха предложението на ръководството за разделяне на компанията на две, което беше предложено като алтернатива на продажбата на конгломерата на частен капитал, за което инвеститорите призоваваха. Провалът на този план постави началото на търсене на стратегически опции за бъдещето на Toshiba, включително възможна продажба. JIP беше избрана за предпочитан участник през октомври.

Базираната в Токио JIP е основана през 2002 г. от Хидеми Моуе, който все още е главен изпълнителен директор на фонда за изкупуване. Започва кариерата си в Industrial Bank of Japan Ltd., която беше една от компаниите, които се сляха, за да създадат Mizuho Financial Group Inc. през 2000 г. JIP участва в създаването на бизнеси, смятани за периферни от техните родители, и е известен с това, че купи компютърния производител Vaio Corp. от Sony Group Corp. през 2014 г.