Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Toshiba планира да се раздели на две и да увеличи възвръщаемостта на акционерите

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 07.02.2022 г.

14:30 | 7 февруари 2022
Обновен: 16:23 | 7 февруари 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Toshiba Corp заяви, че сега има за цел да се раздели на две компании вместо на три и също така разкри голям тласък на планираната възвръщаемост на акционерите в опит да успокои гневните инвеститори. Tова съобщи Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Живка Попатанасова.

Все още обаче се очаква преразгледаният план да бъде изправен пред много препятствия от чуждестранни хедж фондове, много от които са против всякакъв вид разделяне и биха предпочели този японски конгломерат да бъде частен.

Съгласно новото преструктуриране Toshiba просто ще отдели бизнеса си с устройства, включително своeто подразделение за PCU. Преди това имаше за цел да се раздели на три компании - една за енергия и инфраструктура, една за устройства и една за чипове с флаш памет.

Toshiba също така определи Toshiba Tec Corp., нейния бизнес за електронно оборудване, като неосновен бизнес, въпреки че не заяви, че ще продаде отдела.

Toshiba също така възнамерява да увеличи възвръщаемостта на акционерите до 2,6 милиарда долара през следващите две години, което се сравнява с по-ранна цел за възвръщаемост от около 850 млн. долара.

Акциите на Toshiba изтриха по-ранните загуби, за да скочат с цели 4,5% след обявяването на плана. Акциите на Toshiba Tec нараснаха с цели 15%, най-много от 2016 г. 

Попов коментира и новите главоболия за американската стрийминг звезда Джо Роугън. Стрийминг услугата Spotify е започнала да премахва епизоди от подкаста му в петък и до момента 113 от тях вече не се предлагат от услугата, съобщи Gizmodo. В същото време авторът на подкаста пък се извини за втори път през тази седмица за своето поведение.

Целия коментар и как сателитите правят фотобомби на астрономически изображения може да гледате във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.