Япония и Южна Корея са постигнали сделка за жертвите на принудителен труд

САЩ се надяват да създадат по-единен фронт срещу Китай и Северна Корея и споразумението може да прокара пътя за създаването на нов тристранен пакт в региона

18:19 | 6 март 2023
Автор: Изабел Рейнолдс и Джеонг-Хо Лий
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Япония и Южна Корея сигнализираха за пробив в отношенията им, който може сложи край на враждата, която наруши връзките по всичко - от търговията до сигурността - привличайки похвали от президента Джо Байдън, докато той се опитва да убеди двамата съюзника на САЩ да помогнат за противодействието на нарастващото китайско влияние в Азия.

Президентът на Южна Корея Юн Сук Йол заяви в понеделник, че се надява да "влезе в нова фаза" с Япония, като предложи план за разрешаване на спор за хората, принудени да работят за японски компании по време на японската колонизация на Корейския полуостров. Японският външен министър Йошимаса Хаяши приветства усилията за „връщане на връзките към здравословно състояние“ и двете страни обявиха преговори за отмяна на търговските ограничения, наложени преди почти четири години.

„Правителството се надява да изгради ориентирани към бъдещето отношения между Корея и Япония, основани на помирение и сътрудничество“, каза южнокорейският външен министър Парк Джин на пресконференция в понеделник в Сеул. Той също така нарече Япония „най-близкият съсед на страната си“, споделящ „универсални ценности като свобода и демокрация, пазарна икономика, върховенство на закона и права на човека“.

Според плана на Юн южнокорейски компании, а не японски, ще финансират фондация за изплащане на компенсации на жертви на принудителен труд. Това ще включва фирми, които са се възползвали от средства, прехвърлени съгласно договор от 1965 г., предназначен за разрешаване на проблеми с принудителния труд и военновременни спорове между Япония и Южна Корея, като Posco Holdings Inc.

Сеул също така обеща да оттегли жалбата си към Световната търговска организация относно японския контрол върху износа на химикали, използвани за производството на дисплеи на смартфони, телевизионни екрани и полупроводници. Японското министерство на икономиката, търговията и промишлеността излезе с изявление в понеделник, в което се казва, че правителството на премиера Фумио Кишида иска да възстанови търговските връзки до положението преди юли 2019 г., когато бяха наложени контролите върху износа.

„Днешните съобщения между Република Корея и Япония отбелязват новаторска нова глава на сътрудничество и партньорство между двама от най-близките съюзници на Съединените щати“, каза Байдън в изявление. „Когато бъдат напълно реализирани, техните стъпки ще ни помогнат да поддържаме и напредваме нашата споделена визия за свободен и отворен Индо-Пасифик.“

Акциите на японските и южнокорейските акции, свързани с технологиите, се повишиха. В Сеул Samsung Electronics Co. Ltd. се покачи с цели 1,7%, а LG Electronics Inc. спечели 3,3%. В Япония Stella Chemifa Corp. затвори с 3,9% по-високо.

Говорител на Nippon Steel Corp., една от компаниите, обект на съдебни дела за принудителен труд, каза, че според разбирането на фирмата всички подобни искове са били уредени през 1965 г. и че двете правителства продължават да преговарят. Mitsubishi Heavy Industries Ltd заяви, че уважава мнението на японското правителство относно военновременния труд, съобщи Kyodo News.

Ходът за възстановяване на връзките с Япония представлява политически хазартен ход за Юн, консервативен бивш прокурор, който беше избран миналата година с обещанието да разшири ролята на Южна Корея в глобалната съюзническа мрежа на САЩ. Принудителният труд отдавна е емоционална тема в Корея, където мнозина смятат, че Токио не е изкупил достатъчно за своята колониална окупация на полуострова през 1910-1945 г.

Въпросът изплува отново, след като бившият южнокорейски президент Мун Дже-ин пое властта през 2017 г. и върховният съд на страната постанови, че японските компании са отговорни за обезщетенията. Япония, която смяташе, че спорът е уреден с договора от 1965 г., впоследствие премахна Южна Корея от своя „бял списък“ на надеждни експортни дестинации. Мун заплаши да се оттегли от пакта за споделяне на военно разузнаване, въпреки че по-късно се отказа от идеята.

Разрешаването на враждата стана по-спешно за САЩ и техните съюзници, докато те се опитват да представят по-обединен фронт срещу Китай и Северна Корея след нахлуването на Русия в Украйна. Юн и Кишида се опитаха да покажат подкрепата си за по-голямо сътрудничество по въпросите на сигурността, като и двамата присъстваха на срещи на Организацията на Северноатлантическия пакт миналата година и обявиха съвместни военни учения.

Юн може да посети Япония за разговори с Кишида по-късно този месец, съобщи базираната в Сеул новинарска агенция Yonhap. Според предишна информация, Юн може да бъде поканен като гост на срещата на върха на Г-7 в Япония през май, ако споровете бъдат изгладени.

Тристранен съюз

„Може да се каже, че Южна Корея отвори прозореца за тристранния съюз“, каза Чеон Сеонг-хун, бивш секретар по стратегията за сигурност в президентския Син дом на Южна Корея. „Истинската игра започва сега. Сега администрацията на Юн трябва да се бори срещу вътрешната реакция и да улесни плана, за да укрепи тристранния съюз в региона. Следователно политическата подкрепа на Вашингтон и Токио за Юн е от съществено значение."

Сделката се сблъска с незабавни критики в Южна Корея, където рейтингът на одобрение на Юн рядко е бил над 40% след минималната му победа над Мун от Демократическата партия преди година. Опозиционната партия, която все още има супермнозинство в парламента, го нарече „ден на срам“ и обвини Юн в „подчинение на Япония“.

Група, представляваща ищци за принудителен труд, каза, че правителството на Юн „потъпква техните човешки права и достойнство, като налага несправедлив избор на жертвите да получават „дарения“ вместо „компенсация“ в преследване на техните дипломатически постижения за подобряване на корейско-японските отношения.“

Трябва да се отбележи, че правителството на Юн заяви, че не търси ново извинение от Япония, нещо, което жертвите на принудителен труд поискаха. Кишида каза преди съобщението, че неговото правителство ще поддържа историческата позиция на предишни кабинети и че нищо не е решено кои нации ще бъдат поканени като гости на Г-7.

„Това, което видяхме, е, че жертвите имат много начини да подкопаят тези споразумения и ако видим следващия път по-прогресивен президент да поеме кормилото, има всички основания да вярваме, че те могат да разтрогнат това споразумение“, каза Лорън Ричардсън, преподавател по международни отношения в Австралийския национален университет. „Това е наистина болезнена точка за Япония, която постоянно има един и същи тип консервативна партия на власт, така че за тях е много трудно да разберат защо Южна Корея има тези огромни промени в мнението.“