Кишида търси подкрепа от САЩ за отбранителната си стратегия

Джон Хершковиц, Bloomberg

11:42 | 16 януари 2023
Обновен: 11:45 | 16 януари 2023
Преводач: Силвия Грозева

Какво поиска премиерът на Япония от президента Байдън и получи ли го?
 

Кишида потърси подкрепа за японското въоръжение. Страната започва да се въоръжава с най-силни темпове от Втората световна война. 60% ръст на разходите за отбрана за следващите 5г.

Това е трудна тема за японското общество. Страната е една от най-силно задлъжнелите в света, а трябва да плати за тези оръжия.

Но като привлече САЩ, единствения военен съюзник на Япония, Кишида ще може да получи подкрепа у дома за тези разходи.

Руската инвазия в Украйна разтревожи Япония и това е една от причините Токио да тръгне по този път.

Какво е присъствието на темата на сигурността във визитите на Кишида в другите страни от Г-7, Италия, Великобритания и Канада? Той проведе тези срещи преди да отиде във Вашингтон. Усеща ли се разширяване на отношенията на Япония без да се разчита единствено на САЩ?

Преди да отиде във Вашингтон Кишида посети няколко страни от Г-7 и там изрази тревогата си от това, което става в Китай. Япония и Великобритания постигнаха историческо споразумение за взаимно приемане на военни части.

Япония има такова споразумение с Япония и със САЩ. Американците имат свои военни части в Япония от Втората световна война. Но забелязваме все по-голям интерес от Япония към ЕС и страните от Г-7.

Европейските членове на Г-7 също гледат на Индо-Тихоокеанския регион като на част от собствената си сигурност.

Това бе основната тема в първата част от обиколката на Кишида и изглежда е получил подкрепа в тези посещения.

Както разбрахме за сътрудничеството при чиповете?

САЩ иска Япония и Южна Корея да се присъединят към ограниченията на администрацията на Байдън за износа на чипове за Китай.

В срещата си с Кишида не бе постигнато нещо съществено, само бе демонстрирана воля за преговори. Но Япония е сред важните играчи, които имат интерес от това, което става в Китай.

Ще бъде трудно, но сред съюзниците на САЩ – Япония и Южна Корея има някои движения, насочени по-скоро в подкрепа на плановете на администрацията на Байдън. Така че въпросът остава отворен и ще видим как ще се развие.

Но мисля, че разговорите може би са били полезни за Байдън и са прибавили малко повече натиск към Япония по този въпрос.