Десетки убити и ранени при сблъсък на два влака в Гърция

Челната катастрофа между пътнически и товарен влак e станала близо до град Темпи, близо до град Лариса в Централна Гърция

07:03 | 1 март 2023
Обновен: 08:29 | 1 март 2023
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-малко 32 души са загинали и 85 са ранени при сблъсък на два влака близо до град Темпи в централна Гърция, съобщиха от пожарната служба на Гърция.

Двата влака - пътнически влак, пътуващ от Атина за северния град Солун, и товарен влак от Солун за Лариса, са се сблъскали челно извън централния гръцки град, каза Константинос Агорастос, губернатор на област Тесалия, пред местни медии.

„Сблъсъкът е бил много силен“, каза той и добави, че първите четири вагона са дерайлирали, докато първите два са „почти напълно унищожени“.

Агорастос каза, че около 194 пътници са били евакуирани безопасно в Солун с автобуси.

Полиция, пожарна и спасители все още работят на мястото, се казва в изявление на пожарната малко преди 5.30 часа сутринта.

Няколко вагона дерайлираха и най-малко три избухнаха в пламъци след сблъсъка на около 380 километра северно от Атина. Служители на болницата в близкия град Лариса казаха, че най-малко 25 души са със сериозни наранявания.

Железопътният оператор Hellenic Train съобщи, че пътуващият на север пътнически влак от Атина за Солун е имал около 350 пътници на борда, когато е станал сблъсъкът.

SKAI показа кадри на дерайлирали вагони, силно повредени със счупени прозорци сред гъсти кълба дим, както и отломки, разпръснати по пътя. Спасителните работници претърсват вагони, търсейки заклещени пътници.

Оцелели казаха, че няколко пътници са били изхвърлени през прозорците на вагоните поради удара. Те казаха, че други са се борили да се освободят, след като пътническият влак е навлязъл в поле до релсите.

Пътническият влак отпътува от Атина около 19:30 местно време (05:30 GMT). Пожарната съобщи, че е била информирана за инцидента малко преди полунощ във вторник.

Пътническият влак се управлява от италианската група Ferrovie dello Stato Italiane, която според уебсайта си е основният доставчик на железопътен транспорт за пътници и товари в Гърция и обслужва 342 пътнически и търговски маршрута на ден.