САЩ налагат 200% мито върху руския алуминий още тази седмица

Русия, вторият по големина производител на алуминий в света, прави дъмпингови доставки на американския пазар и ощетява американските компании

18:30 | 7 февруари 2023
Обновен: 18:32 | 7 февруари 2023
Автор: Джени Леонард
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

САЩ се готвят да наложат мито от 200% върху произведения в Русия алуминий още тази седмица, за да продължат натиска върху Москва, тъй като наближава една година от нахлуването в Украйна, според хора, запознати със ситуацията.

Президентът Джо Байдън все още не е дал официална зелена светлина, а в администрацията има опасения относно съпътстващи щети върху американските индустрии, включително космическата и автомобилната, казаха източниците, пожелали анонимност.

Друга причина за този ход, който се обмисля от месеци, е, че Русия, вторият по големина производител на алуминий в света, прави дъмпингови доставки на американския пазар и ощетява американските компании. Времето за решението може да изтече тази седмица, каза един от източниците.

Съветът за национална сигурност на Белия дом не отговори веднага на исканията за коментар.

Ескалацията на натиска върху Москва идва, след като Вашингтон отприщи безпрецедентни нива на санкции, за да накаже и изолира правителството на президента Владимир Путин, включително замразяване на активите на централната банка в световен мащаб, санкциониране на нейните банкови, технологични и отбранителни сектори и санкциониране на лица, свързани с Путин.

Ходът срещу алуминия също така продължава усилията на САЩ и Европейския съюз да притъпят ролята на Русия като глобален източник на суровини. ЕС забрани вноса на руски петрол, газ и горива в опит да намали зависимостта си от Москва. Въздействието на този ход обаче беше смекчено от преначертаването на световната търговска карта на петрола, като повечето доставки на суров петрол сега отиват в Китай и Индия на по-ниски цени.

Засега няма индикации ЕС да планира подобен ход по отношение на руския алуминий.

Пазар на САЩ

Русия, най-големият производител на алуминий в света след Китай, е важен източник на материал за американския пазар. Повечето от това са артикули с добавена стойност, а не продукти в насипно състояние, като купувачите от САЩ варират от секторите на строителството до автомобилите.

Подобно високо мито на практика би сложило край на американския внос на метал от Русия. Докато страната традиционно представлява 10% от общия внос на алуминий в САЩ, количеството е спаднало до малко повече от 3%, според търговските данни на САЩ.

Митната опция ще бъде по-малко тежка от действията, обмислени миналата година от администрацията, включително пълна забрана или санкции срещу единствения руски производител на метал, United Co. Rusal International PJSC. Подобен ход рискува по-широки смущения на пазара, като направи руските доставки по същество токсични за купувачите в световен мащаб.

Акциите на Rusal в Москва се търгуваха надолу с цели 3% в понеделник след новината. Компанията отказа коментар.

Докато Белият дом претегляше действията срещу руския алуминий, купувачите в САЩ обсъждаха потенциала за алтернативни доставки в случай на забрана, тарифа или санкция. Участниците в индустрията през последните месеци също се опитаха да планират къде ще отиде руският метал, ако внезапно бъде блокиран от пазара на САЩ, както и от Европа, като мнозина спекулират, че той може да бъде пренасочен през Китай или други страни и реекспортиран, прикривайки неговия произход.

Цените на алуминия паднаха с около 15% миналата година на фона на притесненията от забавяне на световната икономика и продължаващите пандемични блокировки в Китай, най-големият потребител в света.

Фючърсите на алуминия, търгувани на Лондонската борса за метали в понеделник, за кратко изтриха печалбите и се повишиха с до 0,6% след новините за тарифите, преди да паднат с 1,7% до 2526,50 долара за метричен тон следобед.

Алуминиевата асоциация, търговска група, която представлява индустрията в САЩ, заяви в изявление в понеделник, че „алуминиевата индустрия подкрепя всички усилия, които се считат за необходими от правителството на САЩ и неговите съюзници в НАТО“ за справяне с инвазията на Русия. „Това е глобална сигурност и хуманитарна катастрофа, която далеч надхвърля интересите на всяка отделна индустрия.“

Вносът на руски алуминий в САЩ спадна почти до нула през октомври, тъй като администрацията обмисляше забрана, тревожейки местните купувачи, които не искаха да останат с количества от материала. Вносът се възстанови до 11 600 тона през ноември, преди да спадне обратно до 9 700 тона през януари.