АЦБ повиши лихвите до 4% и предупреди за възможно допълнително затягане

Централната банка реши да увеличи с 0,5% лихвите на заседанието си в четвъртък

16:30 | 2 февруари 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Английската централна банка повиши лихвените проценти с половин процентен пункт и посочи, че ще са необходими още увеличения, ако признаците на инфлационна спирала се задържат, съобщава Bloomberg.

Седмина от централните банкери, водени от гуверньора Андрю Кейли, гласуваха за повишаване на референтната лихва по кредитите до 4%, а двама се обявиха против. Това е най-високото ниво от 2008 г. и продължава най-бързата поредица от повишения от три десетилетия. Мнозинството посочват, че силният ръст на заплащането и продължаващият недостиг на работници подхранват ценовия натиск в икономиката.

Решението става факт на фона на мрачна перспектива, като централната банка прогнозира рецесия до 2025 г. Бейли заяви, че макар инфлацията да се забави рязко, рисковете тя да остане над целта от 2% са изкривени по-силно нагоре, отколкото когато и да било в историята.

„Видяхме обрат, но е много рано и рисковете са много големи“, отбеляза Бейли на пресконференция след решението в четвъртък. Той добави, че е „твърде рано да се обяви победа. Инфлационният натиск все още е там“ и централната банка трябва да бъде „абсолютно сигурна“, преди да промени позицията си, добави гуверньорът.

Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа на Великобритания се понижава след решението със седем базисни пункта до 3,23%. Паундът компенсира предишните загуби спрямо щатския долар и достига ниво от 1,2345 долара за паунд. Залозите на паричния пазар предполагат пиков процент от 4,5% до средата на годината, в сравнение с около 4,4% преди решението за лихвите.

Прогнозата на АЦБ е за по-кратка и по-плитка рецесия от очакваната през ноември. Свиването от 0,5% тази година е подобно на спада от 0,6%, изчислен от Международния валутен фонд.

Това ще представлява предизвикателство за правителството на премиера Риши Сунак, което трябва да свика избори до началото на 2025 г., като икономиката все още е под нивото си на производство преди пандемията. АЦБ също така очаква още 500 хиляди служители да загубят работата си по време на кризата, като инфлацията ще предизвика спад в реалните заплати.

Въпреки мрачния фон изглежда, че АЦБ подкрепя мнението на пазара, че лихвите ще достигнат връх от около 4,5% през следващите месеци. Панелът предупреди, че „ако има доказателства за по-постоянен натиск, ще е необходимо допълнително затягане на паричната политика“.

Очакванията в момента са за намаляване на лихвите през следващата година.

Около една

 Около една трета от централните банки в глобален мащаб запазват непроменени решенията си за лихвите. Графика: Bloomberg

АЦБ намали прогнозата си за потенциала за предлагане на икономиката, отбелязвайки, че излизането на Великобритания от Европейския съюз натежава върху търговията и че много работници са напуснали пазара на труда.

Темпът на

 Темпът на растеж на британската икономика се забавя след финансовата криза. Графика: Bloomberg

АЦБ намали оценката си за потенциалното производство, лимита на скоростта на растеж на икономиката, до 0,7% за следващите три години - спад от 0,9% през ноември и от 1,5% при последните прогнози, направени преди 15 месеца. Преди финансовата криза темпът беше 2,5%, а през десетилетието до пандемията беше около 1,5%.

Банката обвини редица от икономически сътресения, включително Brexit, пандемията и цените на енергията. По-конкретно, тя отбеляза недостиг на работници, слаби бизнес инвестиции и ниска производителност.

Икономическата цена на Brexit не се е променила, но АЦБ сега вярва, че по-голяма част от въздействието ще дойде предварително. Тя повтори, че „нивото на производителност ще бъде с около 3,25% по-ниско в дългосрочен план“, тъй като Обединеното кралство се оттегли от зоната за свободна търговия на ЕС.