Шапс: Великобритания е отворена за бизнес

Грант Шапс, министър на икономиката на Обединеното кралство

21:27 | 1 февруари 2023
Преводач: Петя Кушева

Току-що произнесохте малка реч за Обединеното кралство, за да сплотите войските и да увеличите бизнеса. Какво е Вашето послание към общността в Давос?

Да, всъщност това е просто послание, че Обединеното кралство е много отворено за бизнес и привлича рекордни нива на инвестиции.

PwC излезе с доклад, според който Обединеното кралство е третата в света страна, в която може да се инвестира. Все повече директори на фирми искат да дойдат и да инвестират в Обединеното кралство, вместо другаде. И това беше посланието, което отправих към Конфедерацията на британския бизнес, като наистина исках да акцентирам върху идеята, че сме отворени за бизнес и искаме да разширим дейността си.

Какъв вид инвестиции се опитвате да привлечете? Защото много от разговорите, които чувам са дали Обединеното кралство сега е по-стабилна страна?

Определено в политическо отношение е по-стабилна. Очевидно преминахме през някои малко по-неспокойни месеци, което честно е да се каже, но сега ситуацията е напълно стабилна. Риши Сунак определи своите петте основни приоритети за тази година и те включват растеж, поради което дойдох да го конкретизирам тук, в Давос.

И вижте, това е страна с един от трите в света технологични сектори за трилион долара. Това са само Америка, Китай и Обединеното кралство.

Така че голяма част от инвестициите ще бъдат в технологиите. Обединяване на нашия невероятен университетски сектор. Но не само това. Култура, много други области, в които Обединеното кралство има реални силни страни.

А имате ли действително ангажимент от страна на международни компании във влагането на повече пари за 2023 г.? И дали това се дължи и на по-евтиния паунд?

Разбира се, сега паундът се укрепва донякъде, би трябвало да е така. Но мисля, че много от тези инвестиции са дългосрочни. Аз съм разговарял например с компании, които изграждат невероятни възобновяеми енергийни ресурси във Великобритания. Дори в Обединеното кралство няма да забележат това, тук са трите най-големи в света офшорни вятърни ферми..

Зрителите на Bloomberg го знаят.

Разбира се, зрителите на Bloomberg да, но повечето хора не са наясно. Защото инвестираме от години и съм срещал много хора тук, които искат да направят още повече.

Следващата серия вятърни паркове ще бъде с размерите на седем футболни игрища събрани заедно с 300 турбини една до друга. Това е истински мащаб и затова произвеждаме повече енергия от възобновяеми източници. Повече от всяка друга страна в Европа и със сигурност това е най-голямата вятърна ферма.