Шнабел от ЕЦБ: Лихвите трябва да достигнат "рестриктивно" ниво

ЕЦБ очаква все по-силен отпор, свързан с повишаването на лихвите, но не възнамерява да се поддава на натиска

18:30 | 25 декември 2022
Автор: Рос Красни
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка Изабел Шнабел заяви, че лихвените проценти ще трябва да преминат в "рестриктивна територия", за да се върне инфлацията към целта. 

Опасността от свръхреакция на политиката на ЕЦБ "продължава да бъде ограничена, тъй като реалните лихвени проценти все още са много ниски", заяви Шнабел в интервю за Frankfurter Allgemeine Zeitung, дадено на 16 декември, ден след последното заседание на централната банка, и публикувано в събота.

Размишлявайки върху поредицата от четири повишения на лихвените проценти на ЕЦБ, Шнабел заяви, че централната банка прави "всичко необходимо", за да върне инфлацията към 2%. Тя повтори позицията на председателя на ЕЦБ Кристин Лагард, която заяви, че повишаването на лихвените проценти ще продължи "за определен период от време". 

"Според нашата оценка този лихвен процент се намира на рестриктивна територия - т.е. над неутралния лихвен процент - макар че точното равнище все още не е известно", каза Шабел. 

Тъй като се очаква инфлацията да се задържи над 2% за известно време, ще повишаваме лихвените проценти толкова дълго, колкото е необходимо, за да върнем инфлацията към целта, член на Изпълнителния съвет. "Това изисква преместване на лихвените проценти в рестриктивна територия". 

След като централната банка вече посочва краен лихвен процент, по-висок от очакванията на много пазарни участници, "постигането на консенсус" относно следващите стъпки "със сигурност няма да стане по-лесно", каза Шабел. 

Германският политик заяви, че ЕЦБ е подценила по-рано устойчивостта на инфлацията "и първоначално не е приела достатъчно сериозно признаците за по-висока инфлация", тъй като се е преориентирала от фазата, в която твърде ниската инфлация е била основният риск, а свързаната с пандемията несигурност е хвърляла сянка върху политическите решения. 

"Съществуваше опасение, че преждевременните действия на паричната политика могат ненужно да тласнат икономиката към нова рецесия", каза тя. 

"Много хора" подцениха рязкото покачване на цените, тъй като мерките, свързани с "Covid-19" отслабнаха, каза Шнабел. "Те смятаха, че смущенията във веригата на доставки ще бъдат разрешени по-бързо. Но това отне много повече време, отколкото се очакваше."

Прогнозите на ЕЦБ предвиждат инфлация "забележимо" над 2% за продължителен период, който вероятно ще продължи до 2025 г. 

"Следователно една дълга фаза на много висока инфлация - каквато наблюдаваме в момента - е проблематична. Това прави още по-важно за нас да реагираме решително", каза Шабел. "При инфлация, която понякога надхвърля 10%, трудно можем да говорим за ценова стабилност." 

Също в събота членът на Управителния съвет на ЕЦБ Пиер Вунш заяви пред белгийския вестник L'Echo, че "консенсусът е много ясен" в централната банка: "Имаме да извървим дълъг път, преди да имаме достатъчно строга парична политика, която да гарантира, че ще се върнем към нашата цел за инфлация от 2% сравнително бързо."

"Много съм доволен от посланието, което Кристин Лагард отправи и което много добре отразява мисленето на по-голямата част от Управителния съвет, че трябва да очакваме още няколко повишения на лихвените проценти", добави той. 

Шнабел заяви пред Frankfurter Allgemeine Zeitung, че очаква "все по-силен отпор" на увеличенията на лихвите, каквито наскоро бяха наблюдавани в Италия. "Правителствата по принцип не харесват много повишаването на лихвените проценти", каза Шнабел. "Те натоварват фискалната позиция, тъй като за държавите става по-скъпо да емитират нов дълг." 

ЕЦБ "може да очаква все по-силен отпор и ние трябва да го издържим. Точно затова централните банки са независими", каза тя.