Руснаците систематично плячкосват и заличават културата на Украйна

Атаките на Москва срещу украински музеи и театри са част от по-широко нападение срещу националната идентичност на страната

08:45 | 8 декември 2022
Обновен: 09:41 | 8 декември 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Стъклото в регионалния музей в Херсон, което някога е защитавало древна керамика от района, сега лежи счупено на пода. Бижутата от пети век ги няма. Рафтовете, в които са били съхранявани артефакти от казаците, живели в района, преди да бъде завладян от Руската империя, сега са празни.

Руснаците опаковаха всичко на камиони, преди да избягат от града през ноември, разказва The Wall Street Journal.

„Техният план беше да унищожат нашата история“, каза Олена Еременко, секретар на музея, „и да кажат, че тук има само руска история“.

Руското отстъпление от Херсон разкри системна атака срещу украинската култура, твърдят украински официални лица.

От музея на изкуствата бяха откраднати хиляди произведения, включително всички картини на украински художници. Директорът на градската филхармония е убит, а директорът на местния театър е задържан за кратко. Статуите бяха свалени от пиедесталите им и пренесени на територия, която Москва контролираше, преди последните руски войски да се измъкнат на изток през река Днепър от Херсон на 10 ноември.

Грабежите са част от по-широко усилие за унищожаване на всяка украинска идентичност, която отличава страната от Русия.

Повече от 200 украински културни обекта са били частично или напълно унищожени, според Организацията на обединените нации за образование, наука и култура. Жителите казват, че в окупираните части на страната украинските знамена са забранени. Носенето на вишиванка — традиционна украинска тъкана риза — може да доведе до задържане. Книги на украински се махат от училищните рафтове и се изхвърлят.

„Нашата култура и езикът ни са на фронтовата линия“, каза Александър Ткаченко, украинският министър на културата на 9 ноември, който страната празнува като ден на украинския език.

Руските официални лица заявиха публично, че вземат както цивилни, така и културни артефакти от Херсон, за да ги защитят от украински атаки.

Руските войски започнаха да се появяват на културни обекти в Херсон в края на октомври, когато назначеното от Москва правителство на региона се премести на изток от река Днепър. В края на месеца група от около 10 войници пристигна в катедралата "Св. Екатерина", където ковчегът на Григорий Потемкин лежеше в крипта под пода, каза Иля Болога, свещеник в катедралата.

Държавник от 18-ти век, Потемкин обикновено се смята за основател на Херсон и Одеса, докато неговата любовница, руската императрица Екатерина Велика, разширява империята на юг. След смъртта му през 1791 г. той се превърна в герой за много руснаци, носталгични по имперските времена. Гробът му също е многократно разкопаван, често с надеждата да докаже, че останките са наистина негови, за което някои местни все още се съмняват.

Руските войници са вдигнали дървения ковчег, в който бяха костите на Потемкин, изтеглиха го нагоре по тънкото, полутъмно стълбище и го натовариха в микробус, каза Болога.

Володимир Салдо, ръководител на назначената от Москва администрация в Херсонска област, каза пред руска телевизия, че костите са били пренесени на изток през реката, за да бъдат в безопасност.

В същото време руските войски заграбваха всичко ценно, което намерят на излизане от града. Магазини за електроника, гаражи и складове са били ограбени, според жители на Херсон. От местната зоологическа градина беше открадната дори миеща мечка; видеоклип, публикуван по-късно в социалните медии, показва как тя хапе пръста на Салдо.

Разграбването на културни обекти обаче беше по-методично.

На 1 ноември назначеният от Русия ръководител на Херсонския художествен музей нареди на Хана Скрипка, украинска служителка, да дойде в музея. Когато пристигнала, заварила 10 души в цивилни дрехи, които се представили за работници от руски музеи.

Скрипка каза, че е прекарала следващите 36 часа в капан в музея, като ѝ е било забранено да напуска, докато руснаците не опаковат и отнесат всичко в колекцията.

Тя каза, че руските работници са ѝ казали, че евакуират изкуството, за да го спасят от приближаващата украинска армия. „В противен случай те ще унищожат всичко“, спомня си тя, че са обяснили руснаците.

Музейните работници се постарали да опаковат творбите внимателно. Но още 30 мъже без очевиден опит изнасяха нещата - понякога ги предаваха един на друг в редица. Скрипка каза, че много творби са били неправилно обработени и вероятно повредени. Тя е видяла рисунки с въглен, размазани от пръстите им.

„Мисля, че ще загубим някои от тях завинаги“, каза тя.

От 13 500 експоната в музея, каза Скрипка, най-малко 10 000 са взети. Повечето от скулптурите останаха, минус някои от най-ценните; някои картини, твърде големи, за да се поберат през входната врата, също бяха оставени. Местните религиозни икони ги няма. Стаята, в която някога бяха изложени картини на художници от Украйна и други постсъветски страни, беше напълно гола.

„Очевидно те откраднаха нашето украинско минало“, каза Скрипка. Украинският директор на музея, който избяга от Херсон през май, по-късно се срещна с представители на ЮНЕСКО относно загубата.

Музеят беше повреден, докато руските сили обстрелваха Херсон от другата страна на реката. „Това, което не са откраднали, го унищожават“, написа в Telegram Ткаченко, министърът на културата, заедно със снимка на музея.

От другата страна на улицата, в регионалния музей на Херсон, много от служителите са сътрудничили на руснаците, според Еременко, секретарката. Тя беше уволнена от работа през май, каза тя, след като обиди руската армия.

Персоналът, който е сътрудничил, е избягал през октомври, каза Еременко. На 24 октомври два камиона се появиха в музея и около 50 мъже започнаха да товарят артефакти в тях.

Колекцията за естествената история на района - с експозиции на препарирани животни, местни за региона - беше оставена почти недокосната. Експонатите от съветската епоха също са оцелели, с изключение на някои военни медали и оръжия.

Но стаите, показващи артефакти отпреди Руската империя - включително от древногръцки селища в района - са напълно ограбени. Документи от основаването на града вече ги няма. Няколко каменни стълба, твърде тежки за лесно пренасяне, остават, както и оръдие, което руснаците закараха в коридора, но не пренесоха през вратата.

От основаването си през 1890 г. музеят е натрупал колекция от 18 000 експоната. Еременко каза, че досега е описала само колекцията от оръжия; около 90% от нея са взети.

„През всички тези години ние събирахме тези предмети“, каза тя. „Взеха всичко.“