Иран обмисля облекчаване на някои ограничения за жените, докато протестите продължават

Демонстрантите призовават за масов митинг в Техеран, предприятия затварят в началото на тридневна стачка

14:57 | 6 декември 2022
Обновен: 16:38 | 6 декември 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ирански служители обявиха, че финализират планове за преразглеждане на прилагането на законите относно женското облекло, докато стотици фирми в Техеран и други ирански градове затвориха вратите си в понеделник в началото на тридневна стачка след призиви от антиправителствени протестиращи, пише The Wall Street Journal.

Но изглежда малко вероятно перспективата за отстъпки на правителството да задоволи многото протестиращи, които призоваха за масов митинг в Техеран в сряда.

Протестите избухнаха през септември, след като 22-годишната Махса Амини почина в полицейски арест за предполагаемо нарушаване на строгите правила за облекло на Ислямската република, отприщвайки вълна от национални безредици, прераснали в призиви за свалянето на духовните управници на Иран.

Докато демонстрациите продължават, твърдолинейните управници на Иран започнаха да се опитват да намалят подкрепата за протестите. Стъпките включват разпускане на нравствената полиция, която задържа Амини, и облекчаване на прилагането на законите, изискващи жените да покриват главите си с воал, известен като хиджаб.

В понеделник говорител на нравствената полиция, официално наречена Комитет за насърчаване на добродетелта и предотвратяване на порока, каза, че мисията ѝ за прилагане на законите за хиджаб „сега е приключила“ в изявление до Jamaran, ирански новинарски сайт. Той каза, че се разглеждат „нови методи, по-актуални и по-прецизни“.

Главният прокурор на Иран, Мохамад-Джафар Монтазери, първи разкри решението на правителството да разпусне нравствената полиция през уикенда.

24-годишна протестираща жена от северозападен Техеран каза пред WSJ, че съобщението на нравствената полиция е „подвеждаща новина за отвличане на вниманието на хората от призивите [за протест] или за създаване на разделение и съмнения сред активистите“.

„Това не променя омразата на хората към правителството и протестите ще продължат“, каза тя.

Протестиращите ще се изправят пред собствен тест тази седмица при извеждането на голям брой хора за планираните демонстрации в Техеран. Миналите призиви за масови протести привличаха само скромни тълпи, въпреки широката обществена подкрепа за антиправителствените демонстрации.

Това доведе до противопоставяне между протестиращите, които се опитват да намерят нови начини за оказване на натиск върху правителството и управляващите в Иран, търсещи стратегия, която да сложи край на протестите.

Имаше признаци, че призивът на протестиращите за общонационална стачка се спазва. Видеоклипове, публикувани в понеделник в сайтовете на социалните мрежи, показват празни улици и затворени предприятия в части от множество ирански градове, включително Техеран, въпреки че животът продължава нормално и в големи части на столицата.

„Режимът не може да направи нищо за стачката сега, но ако протестиращите излязат на улицата, смятаме, че ще отговорят със сълзотворен газ и куршуми, както обикновено“, каза Атена Даеми, активистка за правата на човека в Техеран, която подкрепя протестите.

Не е ясно докъде възнамеряват да стигнат иранските официални лица в промяната на системата за прилагане на законите за носене на хиджаб или дали обсъждането на нови стъпки в отговор на поне някои оплаквания на протестиращите е трик, предназначен да обезвреди демонстрациите без да се дават големи отстъпки.

„Докато изглежда, че някои отделни духовници все още подкрепят нравствената полиция, всички останали правителствени бюрокрации я търсят като изкупителна жертва за протестите“, каза Али Алфоне, експерт по Иран в Института за арабските държави от Персийския залив, мозъчен тръст във Вашингтон.

Законът за хиджаба се разглежда от управляващите духовници в Иран като стълб на Ислямската република, който много консерватори вярват, че не може да бъде предаден, без да се застрашат теократичните основи на системата.

Ирански официални лица казаха, че планират нови процедури за прилагане на законите за хиджаб, които изглежда включват по-строги глоби за жени, установени в нарушение, стъпка, която вероятно има за цел да намали акцента върху задържането и разпитите от нравствената полиция.

„Ние ще увеличим цената на лош хиджаб или без хиджаб“, каза Хосейн Джалали, член на парламента в културната комисия, която участва в изготвянето на новите процедури, каза в интервю за иранска телевизия миналата седмица. „Ще ги накараме да знаят, че ако искат да не спазват закона и да създадат анархия, трябва да платят висока цена."

Той добави, че "е бил изготвен добър план" от правителствени служители, но не предостави повече подробности.

Моралната полиция бе поела много по-малко видима роля в Техеран и други градове от началото на протестите през септември, според жители и активисти. Това доведе до много повече жени в Техеран, които се появяват на обществени места без покрита глава, често с шал на раменете, казват жителите.

Полицаи дотогава патрулираха в бели микробуси, спирайки жени по улиците за носене на облекло, считано за неподходящо, или за неподходящи хиджаби. Те поставяха контролно-пропускателни пунктове на станциите на метрото, като понякога отвеждаха жени и момичета в полицейски участъци, където могат да бъдат разпитани и задържани, докато членове на семейството пристигнат с различни дрехи и успеят да ги освободят.

Дори на жените, които се возят в автомобили без покривала на главите, можеше да се издават призовки да се явят за разпит и да бъдат глобени. Полицията винаги е била по-малко активна в по-елегантните квартали на Техеран, позволявайки на богатите жени с добри връзки да се обличат по-малко консервативно, докато други квартали са много по-строго патрулирани, казаха иранци.

Нравствената полиция започна да се оттегля от публичното пространство след началото на протестите срещу смъртта на Амини и беше преразпределена с други сили за сигурност в опит да потуши демонстрациите, според Даеми, активистка за граждански права в Техеран. Тя каза, че превозните средства на моралната полиция са пребоядисани, за да се премахне всякаква идентификация с полицията.

„Близо 200“ протестиращи, цивилни и служители на силите за сигурност са сред загиналите във връзка с повече от два месеца демонстрации, предизвикани от смъртта на Амини, съобщи държавната информационна агенция на Ислямската република през уикенда.

IRNA цитира изявление на „Съвета за държавна сигурност“, орган от членове на полицията, въоръжените сили и разузнавателните агенции, натоварени с оценката и предотвратяването на заплахите за националната сигурност. Оценката е по-малка от повече от 400 души, които според правозащитни организации са загинали по време на протестите. Още хиляди бяха арестувани при демонстрациите като ООН поставя броя им около 14 000.