Binance придобива Sakura седмици след като се отказа от FTX

 Покупката идва в момент, когато секторът е изправен пред засилен контрол след срива на FTX

20:30 | 30 ноември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Binance направи нов опит да навлезе в японския пазар година след като беше предупредена от регулаторните органи за неразрешените си дейности, със сделка за закупуване на японската крипто компания Sakura Exchange BitCoin, предава Financial Times.

Най-голямата криптоборса в света, която е собственост на предприемача Чанпън Джао, ще се завърне на японския пазар, като закупи дружество, лицензирано от Агенцията за финансови услуги (FSA) на страната. Условията на сделката не бяха оповестени.

Сделката следва поредица от противоречия за Binance в Япония, където регулаторните органи многократно са предупреждавали потребителите, че борсата извършва неразрешени трансакции.

Придобиването на Sakura от Binance идва и на фона на засиления контрол върху сектора след бързия срив на конкурентната борса FTX, шоковите вълни от който обхванаха цялата индустрия.

След високопрофилния провал на базираната в Токио криптоборса Mt Gox през 2014 г. Япония стана една от първите страни, които урегулираха търговията с криптовалути. Тя предвижда, че дружествата, които извършват дейност в страната, трябва да бъдат оторизирани от FSA, за да могат законно да търгуват с нейните граждани.

Миналата година органът предупреди потребителите, че Binance извършва неоторизирани сделки в страната. Това беше и второто предупреждение от страна на пазарния регулатор, който през 2018 г. порица криптоборсата за същата дейност.

Binance отказа да коментира дали FSA е одобрила сделката. FSA заяви пред Financial Times, че Binance не се нуждае от регулаторно одобрение за придобиването на Sakura, но говорител на надзорния орган заяви, че ще следи дали всяка промяна в акционерната структура води до промени във вътрешния контрол и системите, които биха повлияли на спазването на правните изисквания от страна на компанията.

Sakura има местен лиценз и предлага търговия с популярни монети като биткойн и етериум срещу йена. Нейното закупуване осигурява на Binance първия ѝ лиценз в Източна Азия, заявиха от компанията.

Такеши Чино, генерален мениджър на Binance Япония, заяви, че японският пазар ще играе "ключова роля" в бъдещето на приемането на криптовалути.

"Ще работим активно с регулаторните органи, за да развием нашата комбинирана борса по начин, отговарящ на изискванията на местните потребители. Нетърпеливи сме да помогнем на Япония да заеме водеща роля в областта на криптовалутите", каза той.

Разрастващата се фирма за цифрови активи има дъщерни дружества по целия свят и се е сблъсквала с гнева и на други регулатори. Тя неведнъж е влизала в конфликт с британския Орган за финансови услуги, който миналата година заяви, че ръководената от Джао платформа за търговия "не е в състояние да бъде контролирана ефективно ", като добави, че продуктите на Binance представляват "значителен риск" за потребителите.

По-рано тази година Органът за финансово поведение изрази загриженост относно споразумението на Binance с базираната в Лондон Paysafe, което позволи на борсата да възстанови връзките си със системата за финансови услуги на Обединеното кралство.

Финансовите надзорни органи в юрисдикции, включително Сингапур, Хонконг, Италия и Литва, също са предприели мерки срещу дейността на Binance. През юли нидерландската централна банка наложи глоба на борсата в размер на над 3 млн. евро за предлагане на услуги без съответната регистрация. Банката добави, че Binance се е възползвала от "конкурентно предимство", тъй като не е плащала такси и е пропускала разходите за спазване на изискванията.

Сделката е последното от поредица придобивания за Binance, която през 2020 г. купи уебсайта за данни CoinMarketCap, а през 2021 г. - издателя на карти Visa Swipe. По-рано този месец Джао се отказа от сделката за закупуване на вече фалиралата борса FTX на Сам Банкман-Фрид, ден след като се съгласи да спаси компанията.