Как ще оцелеят финландците при -20С, ако токът през зимата спре

Въпреки че от 1974 г. насам Финландия не е преживявала прекъсване на електрозахранването поради авария, заплахата остава актуална, ако вносът не може да бъде осигурен

10:32 | 29 октомври 2022
Автор: Лео Лайкола
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

В разгара на зимата Финландия може да бъде подтискащо място. Температурите често падат под -20С, а през най-тъмните месеци на годината в Хелзинки има по-малко от шест часа светлина на ден.

За да се пребори със стихиите, Финландия се превърна в най-енергоемката икономика в ЕС. Но с наближаването на зимата страната се подготвя за плавни прекъсвания на електрозахранването, планирани в отговор на руските енергийни ограничения. Въпреки че руската енергия представлява само малка част от общите доставки за Финландия, загубата ѝ заплашва да окаже огромно въздействие, а финландците са принудени да избират между няколко, но все лоши варианти. 

Ако планираните прекъсвания не се осъществят, казва Арто Пахкин, ръководител на мрежовите операции във Fingrid Oyj, която контролира електропреносната мрежа на страната, ще настъпят мащабни смущения в национален мащаб и "хора могат да загинат".

Финландия се намира в острия край на енергийната криза в Европа. През май Русия спря да продава на страната електроенергия и газ като очевидно отмъщение за противопоставянето ѝ на войната в Украйна и решението ѝ да се присъедини към НАТО. Докато страните в региона се подготвят за трудна зима, Финландия е особено застрашена, тъй като загубата на енергия може да изложи жителите на пагубни условия в рамките на няколко часа.

В същото време може би никоя страна не е по-добре подготвена да се справи с последствията, ако токът спре.

В продължение на години Министерството на отбраната публикува брошури за действие в случай на прекъсване на електрозахранването, в които съветва хората да държат у дома си радиоприемници на батерии, както и достатъчно храна, вода и медицински консумативи за 72 часа. Още преди войната в Украйна около една трета от финландските граждани са имали тези запаси под ръка.

Мерви Пиртикоски-Такала, счетоводителка, която живее в столичния район на Хелзинки, заяви, че вече намалява потреблението на електроенергия, като изключва подовото си отопление, когато не е необходимо.

"Добавихме допълнителни килими на пода и си купихме фенерчета", каза 53-годишната жена, като отбеляза, че студът е "малка неприятност" в сравнение с това, което преживяват украинците.

Това, което се случва сега, е кулминацията на дългогодишно планиране. През септември 2014 г. длъжностни лица прекъснаха електрозахранването на 70 000 души в арктическия град Рованиеми, за да видят как ще се отрази едно внезапно, мащабно прекъсване на електрозахранването в реалния живот. Упражнението имаше за цел да позволи на властите да практикуват т.нар. черен старт, при който енергийната система се възстановява без никаква помощ от внос на енергия. Според Пахкин, който е участвал в дейността, това е било сигнал за събуждане, който е накарал властите да преразгледат подхода си. 

Ако това не се беше случило, "щяхме да сме в тежко положение", каза той. Оттогава насам редовно се планират тренировъчни учения, като последното от тях се проведе през септември тази година в Хелзинки.

Въпреки че от 1974 г. насам Финландия не е преживявала прекъсване на електрозахранването поради авария в националната електропреносна мрежа, заплахата остава актуална, ако вносът не може да бъде осигурен. За разлика от съседните страни Швеция и Норвегия, които разполагат с богати запаси от водна енергия, Финландия има малко местни енергийни ресурси, купува почти цялата си енергия от изкопаеми горива и разчита на внос за покриване на дефицитите. Известно облекчение обаче може да настъпи през следващите няколко месеца, когато малката скандинавска страна най-накрая ще пусне в редовна експлоатация най-големия ядрен реактор в Европа след почти 14-годишно забавяне.

Дотогава финландците се запасяват с дърва за огрев, газови отоплителни уреди и дизелови генератори и вземат нещата в свои ръце, като намаляват потреблението на електроенергия. В допълнение към призива към хората да намалят температурата в помещенията, да вземат по-кратки душове и да използват повече обществен транспорт, правителството прие свои собствени инициативи за пестене на енергия, които включват съкращаване на работното време на сауната в парламента.   

Отношението на Маря Лихти, 52-годишна бивша миротворка, отразява смесицата от примирение и изобретателност, която е характерна за финландския подход. Тя се е запасила с храна, като предпочита тортили и тако пред паста и ориз.

"Имам спален чувал, който може да ме стопли до -20С", добавя тя. "Ще го извадя, ако се наложи."