САЩ засилват натиска върху Турция заради връзките ѝ с Русия

Американска делегация се е срещнала с турски представители в Анкара и Истанбул тази седмица

19:45 | 20 октомври 2022
Автор: Берил Акман,Фират Козок
Снимка: Eric Lee/Bloomberg
Снимка: Eric Lee/Bloomberg

Американски официални лица са провели разговори с турските си колеги относно спазването на финансовите санкции, наложени на Русия заради нахлуването ѝ в Украйна. Това е последният ход на Запада в опит да окаже натиск върху Анкара за приемането на по-твърда позиция спрямо Москва, пише Bloomberg.

Делегация, ръководена от Елизабет Розенберг, заместник-министър на финансите на САЩ, се е срещнала с турски представили от финансовото министерство на страната и бизнес групи в рамките на пътуване до Анкара и Истанбул тази седмица, става ясно от изявление.

В него Министерството на финансите на САЩ посочва, че „Розенберг обхвана редица теми, включително санкциите и износния контрол, наложени на Русия от широка коалиция от над 30 държави, енергийната сигурност, политиката срещу прането на пари и противодействието на финансиране на тероризма".

Според изявлението „тези срещи потвърждават важността на тясното партньорство между САЩ и Турция за справяне с рисковете, причинени от избягване на санкции и други незаконни финансови дейности“.

Посещението става факт, след като турският президент Реджеп Ердоган и руският му колега Владимир Путин проведоха разговори в казахстанската столица – четвъртата среща помежду им в рамките на четири месеца. Двамата лидери се споразумяха да засилят енергийните връзки и да създадат международен газов хъб в Турция, потенциално позиционирайки страната като ключов маршрут за руските потоци към Европа.

Задълбочаващите се икономически и търговски връзки на Турция с Русия, подкрепени от сърдечните отношения между Ердоган и Путин, станаха причина за гнева на Запада, който иска да създаде единен международен фронт и да убеди Москва да промени курса си спрямо Украйна.

Заместник-министърът на финансите на САЩ Уоли Адейемо посети Турция през юни като част от усилията на администрацията на президента Джо Байдън да събере подкрепа за ограничаване на руски активи в чужбина. По-късно Адейемо изпрати писмо до няколко турски бизнес групи, предупреждавайки ги за последиците от извършването на бизнес в Русия.

Ердоган има стратегически и добре установени връзки както с Киев, така и с Москва и се стреми да позиционира Турция като посредник за преодоляване на конфликта. Той помогна за осигуряването на сделки за възобновяване на доставките на зърно от украинските черноморски пристанища и улесни обмена на затворници.

Въпреки че Турция осъди нахлуването на Русия и се обяви против анексирането на четири украински региона, Ердоган публично защити Путин срещу западните санкции.

Турция става все по-важен партньор за Путин, тъй като санкциите затварят други пътища за търговия, пътуване и инвестиции. А Ердоган, който ще се кандидатира за още един мандат на изборите догодина, очаква Русия да помогне за укрепване на затруднената икономика на Турция, като това усилие включва осигуряване на намален газ и споразумение за плащанията в лири.

Ибрахим Калин, говорител на турското президентство, потвърди във вторник, че „продължават“ разговорите за забавяне на плащанията до 2024 г. на турския държавен вносител на енергия Botas към Русия.