Цените на петрола се понижават преди срещата на ОПЕК+ за намаляване на добива

West Texas Intermediate падна до нива близо до $86 за барел, след като скочи с почти 9% през предходните две сесии

09:30 | 5 октомври 2022
Автор: Бен Шарпълс
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът се понижи след двудневен скок преди срещата на ОПЕК+, на която алиансът може да постигне съгласие за най-голямото си съкращаване на производството от 2020 г., за да съживи колебливите цени.

West Texas Intermediate падна до нива близо до $86 за барел, след като скочи с почти 9% през предходните две сесии. Картелът е готов да обсъди намаляване на добива с до 2 милиона барела на ден, казаха делегати преди групата да се срещне във Виена по-късно в сряда. Това е двойно повече от обема, споменаван по-рано.

Намаляване от този мащаб би отразявало мащаба на загрижеността на алианса относно перспективите за търсенето на енергия в лицето на бързото затягане на паричната политика. Американският бенчмарк наскоро записа първата си тримесечна загуба от две години, след като изгуби всички печалби, постигнати след нахлуването на Русия в Украйна.

„Намаляване с 2 милиона барела на ден ще разкрие колко агресивни са те за насърчаване на цените“, каза Вишну Варатан, ръководител на икономиката и стратегията за Азия в Mizuho Bank Ltd. в Сингапур. Намаляване от 1 милион до 1,5 милиона барела би било „лесно решение“ за ОПЕК+, тъй като алиансът на практика произвежда около тези нива, добави той.

Саудитска Арабия може също така да обяви допълнително доброволно съкращаване на собствения си добив на петрол, потенциално разширявайки споразумението за цялата група за ограничаване на доставките, се казва в бележка на RBC Capital Markets. Рияд предприе допълнителни производствени стъпки на няколко пъти от декември 2016 г.

Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници може също да обсъдят малко по-малко намаление от 1,5 милиона барела на ден, казаха делегати. Дори намаление в този размер вероятно ще предизвика критики от САЩ и други големи нации, консумиращи петрол, които се борят с инфлацията, предизвикана от енергията.

„Мисля, че се подготвяме за ситуация „купувай слуховете и продавай фактите“, каза Карли Гарнър, основателят на DeCarley Trading LLC, в интервю за Bloomberg TV. ОПЕК+ „не изпълнява квотите си, така или иначе“, каза тя.

Нещо, което усложнява перспективите за предлагането, е предложената горна граница на цените на руския петрол, която американски служител каза, че може да бъде обявена до седмици. Докато водената от САЩ мярка има за цел да лиши Кремъл от приходи за войната му в Украйна и да поддържа притока на суров петрол, президентът Владимир Путин заплаши да спре доставките.

Американският петролен институт съобщи, че запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 1,77 милиона барела миналата седмица, според хора, запознати с цифрите. Официалните данни на Администрацията за енергийна информация се очакват по-късно в сряда.