Германия подозира саботаж по руските газопроводи „Северен поток“ 1 и 2

Датският премиер Мете Фредриксен заяви, че е "трудно да си представим, че това са съвпадения"

19:10 | 27 септември 2022
Автор: Арне Делфс
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Германия подозира, че газопроводната система „Северен поток“ е била повредена от акт на саботаж, което би довело до голяма ескалация на енергийното противопоставяне между Русия и Европа, пише Арне Делфс за Bloomberg.

Според германски служител по сигурността доказателствата сочат, че това е по-скоро акт на саботаж, отколкото технически проблем. Изтичането на газ от три тръбопровода се появи почти едновременно в Балтийско море, след което Дания заяви, че засилва сигурността около енергийните си активи.

Това е най-ясният сигнал досега, че Европа ще трябва да преживее поне тази зима без значителни руски газови потоци. Тръбопроводите вече не работеха, но всяка надежда, че Москва може да пусне отново крановете в някакъв момент, беше попарена. Цените на газа скочиха.

„Трудно е да си представим, че това са съвпадения“, каза Мете Фредериксен, премиерът на Дания, пред репортери във вторник. „Не можем да изключим вероятността за саботаж.“

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че преди резултатите от разследването е рано да се спекулира за възможен саботаж. „Нищо не може да се изключи“, каза той.

Русия свиваше енергийните доставки за Европа от месеци, за да упражни максимален натиск върху съюзниците на Украйна. Европа от своя страна запълни газохранилищата си и се опита да намери алтернативни доставки. Засега изглежда, че тези усилия ще бъдат достатъчни за тази зима, въпреки че остават въпроси относно следващата. Блокът е получавал около 40% от своя тръбопроводен газ от Русия преди войната, а сега той възлиза на около 9%.

Не за първи път има предположения за мръсна игра в енергийни обекти от началото на войната. Европейските лидери обвиняваха Москва, че използва енергийните потоци като оръжие в продължение на месеци и че изтъква проблеми с поддръжката и ремонта като претекст за спиране на доставките. След това миналата седмица Русия заяви, че е осуетила нападение срещу нефтен и газов комплекс, който снабдява Европа.

Още през юли Bloomberg съобщи, че Кремъл вероятно ще поддържа жизненоважните газови потоци за Европа на минимални нива, докато конфликтът в Украйна продължава да увеличава натиска върху континента.

Германските, датските и шведските власти разследват течовете, които бяха толкова големи, че се виждаха на радарите на близките плавателни съдове. Течовете са от „Северен поток“ – който все още изпращаше намалени количества газ към Европа, и „Северен поток 2“ – проект, който беше замразен малко преди завършването си заради войната.

Дания е изпратила военен кораб, както и кораб за защита на околната среда и хеликоптер в района, съобщиха датските въоръжени сили. Министерството на енергетиката и климата каза по-рано, че е регистрирало изтичане на газ както от "Северен поток", така и от "Северен поток 2" в своята изключителна икономическа зона в Балтийско море, както и от тази на Швеция.

Руската "Газпром", която контролира мажоритарно "Северен поток", заяви, че е невъзможно да се каже кога повредата може да бъде отстранена.

„Щетите, които бяха нанесени в рамките на един ден на три линии от тръбопроводната система „Северен поток“, е безпрецедентно“, каза операторът във вторник. „Сега е невъзможно да се оцени срокът за възстановяване на работата на инфраструктурата за доставка на газ.“

Базовите европейски цени на газа се покачиха с цели 12% във вторник след четири дни на загуби.

„Цените се повишават и поради спекулациите, че това е саботаж, въпреки че това остава силно спекулативно“, каза Джеймс Хъкстеп, ръководител на отдела по газови анализи за EMEA в S&P Global Commodity Insights. S&P Global Commodity Insights вече предположи, че оставащите руски газови доставки за Европа ще паднат до нула преди края на годината, каза той.

Изтичането на газ представлява риск и за околната среда и безопасността. В понеделник датските власти посъветваха корабите да избягват районите на юг и югоизток от остров Борнхолм, след като откриха няколко теча на газ в близост до тръбопроводите.

„Изтичането на газ от газопроводи се случва изключително рядко и затова повишаваме нивото на готовност в резултат на събитията, които видяхме през последните 24 часа“, каза в изявление Кристофер Боцау, ръководител на Датската енергийна агенция. „Ще наблюдаваме внимателно критичната инфраструктура на Дания, за да подобрим сигурността на доставките занапред.“

Шведската морска администрация забрани на кораби да навлизат в зона в рамките на пет морски мили както от "Северен поток 1", така и от "Северен поток 2", позовавайки се на повреда, изтичане и „експлозивен газ в близост“.

Шведската брегова охрана наблюдава района със самолет.

Не са открити течове на "Северен поток" в изключителната икономическа зона на Финландия, каза по телефона Петери Сали, отговарящ за бреговата охрана на Финландския залив.

Повредата на тръбопроводите не е оказала влияние върху съседната наземна газова инфраструктура в Германия, каза мрежовият оператор Gascade.