Руснаците се сблъскват челно с новата реалност - мобилизация и гласуване под натиск

Едва 29% от руснаците притежават задгранични паспорти, много от тях нямат пари или къде да отидат и пътуват в рамките на Русия, за да избегнат призоваване

15:00 | 25 септември 2022
Автор: Марк Чемпиън
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руснаците се приспособяват към реалността на мащабната мобилизация на президента Владимир Путин, докато властите в четири окупирани украински региона продължават гласуването за анексиране, сочено от Киев и неговите съюзници като измама. 

За милионите хора, които до голяма степен са защитени от реалността на кървавата седеммесечна война на Кремъл, речта на Путин в сряда - обявяването на "частична мобилизация", насочена към 300 000 човека - беше шок. 

Някои мъже, които се страхуват от наборна служба, бягат от страната със самолет или с автомобили, а други се укриват от потенциалните известия за призоваване. Останалите обаче нямат друг избор, освен да приемат новата реалност.  

Страните, граничещи с Русия, от Финландия и балтийските държави до Грузия и Казахстан, съобщават за увеличен трафик на автомобили. Самолетните билети са напълно разпродадени за дни на рекордни цени.  

"Когато човек види билети до Истанбул за 1 милион рубли (17 200 долара), това е умопомрачително. Видях го със собствените си очи. Това е лудост", казва 33-годишният Григорий, мениджър, който работи във финансовия сектор в Москва. "Беше почти невъзможно да се намерят билети преди 27 септември на нормална цена. Тази дата е психологически важна за мнозина, защото на този ден приключват референдумите в Донбас", каза той. 

Някои страни, включително Полша и балтийските държави, заявиха, че няма да предлагат убежище или хуманитарни визи на руснаците, които се опитват да избягат от скорошната мобилизация на Путин, а само на тези, които последователно са демонстрирали позиция срещу войната.  

Коментарът на Григорий показва, че руснаците са наясно с гласуванията, които се провеждат в Донецк и Луганск, както и в окупираните Херсон и Запорожие. Референдумите бележат нова ескалация на войната. 

Григорий е избрал да остане засега и да се опита да излети през октомври, след като работодателят му е предложил преместване в Източна Европа. Преди това той планира да ограничи пътуванията извън дома си и да избягва обществения транспорт, за да не получи мобилизационно известие. Той и другите интервюирани отказват да посочат пълните си имена от съображения за сигурност. 

Референдумите, осъдени от ООН, Г-7 и други съюзници на Украйна, започнаха в петък и се очаква да продължат до вторник. Съобщава се, че въоръжени войници стоят на стража близо до служителите в окупираните територии, докато те обикалят от врата на врата, за да събират бюлетините. Войници от Чеченската република осигуряват охраната на някои избирателни секции в Енергодар, по думите на техния лидер Рамзан Кадиров. 

Мнозина се опасяват от ескалация на военните действия скоро след гласуването. В речта си Путин заяви, че е готов да използва целия военен арсенал на Русия, включително ядрени оръжия, за да защити "териториалната цялост на нашата страна", като намекна, че това може да включва и новооткритите региони, които ще бъдат присъединени към Русия.   

Напускането на Русия все още е сравнително лесно, тъй като мъжете, дори и в наборна възраст, могат да пътуват, докато не получат лично известие за мобилизация.  

Въпреки това граничният контрол става все по-труден. На границата мъжете вече се сблъскват с въпроси относно военния си статут. 

Така 36-годишният Федор, който работи в киноиндустрията в Москва, разказва, че в четвъртък той и десетки други мъже в наборна възраст са били задържани за повече от два часа на сухопътната граница с Естония. Граничните служители отнели за известно време паспортите и задавали въпроси дали мъжете са служили в армията и дали имат някаква военна специализация. 

Тези, които са служили в миналото, са били задържани още по-дълго, но по-късно всички са били пуснати да си тръгнат, казва Федор. Според множество свидетели подобни разпити се случват и на летищата.   

Едва 29% от руснаците притежават задгранични паспорти, сочат данните на държавния социологически институт ВЦИОМ. Много от тях няма къде да отидат, ако им се наложи да напуснат страната, и нямат пари, за да финансират дълъг престой извън страната. Затова някои от тях пътуват в рамките на Русия, за да избегнат потенциалните известия за призоваване.  

44-годишният Сергей, бизнесмен от Липецк в Централна Русия, казва, че засега се е преместил в своята "дача" или лятна вила, която няма официален адрес. Той не приема телефонни обаждания от непознати номера и планира да се държи настрана. 

На 21 септември след заповедта на Путин за мобилизация в цяла Русия се проведоха протести срещу мобилизацията, а някои бюра за изготвяне на документи бяха подпалени. Демонстрациите продължиха в Санкт Петербург и Москва в събота. 

Със сигурност има много руснаци, които или са приели възможността, че ще бъдат мобилизирани, или са готови да се включат доброволно. Русия е предложила заплати за наборниците, равни на тези, които получава наетият по договор военен персонал, което е няколко пъти повече от средното за Русия. 

Някои магазини, в които се продава военно оборудване, твърдят, че с настъпването на есента се наблюдава рязко увеличение на търсенето на топло бельо и други консумативи. 

"Те купуват тактическо оборудване, дрехи, обувки, раници", казва по телефона управителят на магазин за армейски запаси в Челябинск, в руския регион Урал. 

Първите дни на мобилизацията са на границата на хаоса. В някои региони всички мъже, които евентуално могат да бъдат призовани, получиха заповед да не напускат. Други, като Москва, нямаха ограничения. Областите Татарстан и Самара първо наложиха, а след това премахнаха ограниченията. 

Татарите са призовани 
Мобилизация тече и в Крим, анексиран от Москва през 2014 г., и в други окупирани в момента територии, където мъжете получават руски паспорти при призоваването им.  

Според неправителствената организация "Крим SOS" около 90 % от мъжете, призовани от Крим, са етнически татари - тюркоезични мюсюлмани, които живеят в Крим от векове. До четвъртък след призива на Путин за мобилизация са се свързали с около 5000 татари, заяви групата, без да разкрие как е стигнала до тази цифра. 

Русия не е разгласила етническата принадлежност или други демографски параметри на мобилизираните лица. 

В петък президентът Володимир Зеленски призова украинските мъже "да се скрият от руската мобилизация с всички средства".

"Имам проста молба към всички наши хора във временно окупираната територия: направете главното - спасете живота си и ни помогнете да отслабим и унищожим окупаторите", каза той. 

Зеленски заяви, че всички украинци, привлечени в армията на Путин, трябва "да саботират всяка дейност на врага, да възпрепятстват всички руски операции, да ни предоставят всякаква важна информация за окупаторите - техните бази, щабове, складове с боеприпаси".