Центровете за данни в Европа започнаха да се запасяват с гориво

Обекти в цяла Европа купуват допълнително дизелово гориво, за да се предпазят от недостиг на енергия през зимата

19:21 | 26 август 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Двата най-големи оператора на центрове за данни в света трупат гориво за генератори, тъй като енергийната криза, предизвикана от нахлуването на Русия в Украйна, заплашва спиране на тока през зимата в цяла Европа, предаде Financial Times.

Equinix, глобалният пазарен лидер с пазарна капитализация от 64 милиарда долара, и неговият съперник Digital Realty Trust, оценяван за 38 милиарда долара, заявиха, че купуват допълнителни пратки дизелово гориво, за да осигурят резервно захранване, за да подсигурят непрекъсната работа в своите европейски обекти.

„Ние правим планове за извънредни ситуации, откакто избухна войната в Украйна“, каза Гари Ейткенхед, старши вицепрезидент на Equinix за операциите в Европа, Близкия изток и Африка. „Никога не очакваме да трябва да работим повече от няколко часа или в най-лошия случай един ден с дизелово гориво, но сме готови да работим до една седмица.“

Плановете за извънредни ситуации на американските групи идват, докато компаниите, предоставящи критична енергоемка инфраструктура, като центрове за данни и телекомуникационни мрежи, бързат да изготвят аварийни планове, за да избегнат прекъсвания на услугите.

BT Group, най-голямата телекомуникационна група в Обединеното кралство, заяви, че макар да не се стреми да осигури допълнително резервно захранване за зимата, преценява кой от нейния некритичен хардуер може да бъде изключен, за да намали консумацията на енергия през следващите месеци.

Една от най-големите групи за отдаване под наем на оборудване в Обединеното кралство, която не пожела да бъде назована, заяви, че е натрупала допълнителни дизелови генератори в очакване на засилено търсене преди зимата.

Войната на Русия срещу Украйна предизвика безпрецедентно покачване на цените на енергията в Европа, тъй като ЕС и Обединеното кралство се опитват да се откажат от руския газ, а Москва задушава доставките като отмъщение за подкрепата им за Киев.

Президентът Владимир Путин миналия месец заплаши с „катастрофални последици“ за световните енергийни пазари, ако Западът засили санкциите срещу Русия, докато европейски политици и представители на индустрията предупредиха за възможността за режим на тока, ако Москва допълнително ограничи доставките.

Центровете за данни по света използват около 200-250 тераватчаса електроенергия годишно, според Международната агенция по енергетика, което се равнява на 1% от общото търсене.

Въпреки че компаниите за центрове за данни обикновено си доставят енергия от мрежата или директно чрез споразумения за закупуване на електроенергия, те почти винаги имат дизелови резервни генератори на място, за да гарантират, че операциите могат да продължат в случай на нестабилно захранване.

Equinix и Digital Realty са едни от най-големите тръстове за инвестиции в недвижими имоти в Европа. Equinix има 89 центъра за данни в 29 града в Европа, Близкия изток и Африка, докато Digital Realty има повече от 110 в 13 европейски държави, включително Обединеното кралство, Франция и Германия.

Ейткенхед каза, че резервоарите на дизеловите генератори на неговата компания обикновено са пълни до 60 процента от капацитета, но Equinix повишава това до 90 процента в много от своите европейски обекти.

Digital Realty каза пред Financial Times, че освен че купува повече дизел, сключва споразумения с европейските си доставчици на гориво, които предвиждат приоритетна доставка, като се има предвид, че повечето от нейните центрове са класифицирани като обекти от национално значение.