Първият кораб със зърно от Украйна напусна Черно море

Това стана възможно след 3-часови проверки на северния вход на Босфора

15:46 | 4 август 2022
Обновен: 17:57 | 4 август 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Oleksandr Gimanov/Bloomberg
Снимка: Oleksandr Gimanov/Bloomberg

Първият кораб със зърно, който отплава от Украйна от няколко месеца насам, получи разрешение да премине към последния етап от своето пътуване след проверка от екип международни наблюдатели в турски води, пише Financial Times.

Корабът Razoni, превозващ 26 хиляди тона украинска царевица, напусна северния вход на турския проток Босфора в сряда и се насочи към ливанското пристанище Триполи.

Преди да отпътува, корабът премина инспекция от представители на Русия, Украйна, Турция и ООН, съгласно условията на сделката, сключена между Москва и Киев. Целта ѝ е да облекчи глобалната хранителна криза.

Русия настоява за инспекции на корабите, пътуващи от и до Украйна, като част от споразумението. Москва иска да гарантира, че те няма да бъдат използвани за превоз на оръжия до украинските въоръжени сили.

Снимки, споделени от турското министерство на отбраната, което заедно с ООН изигра централна роля в посредничеството на сделката, показват инспектиращите лица, които използват въжена стълба, за да се качат на кораба.

Razoni напусна черноморското пристанище на Одеса в понеделник сутринта след седмици на преговори, които завършиха със споразумение.  Русия обеща да не атакува кораби със зърно в замяна на ангажимента на ООН, че ще работи за деблокиране на износа на руски хранителни продукти и торове към глобалните пазари.

Промяна в

Графика: Financial Times

След пътуването, което продължи почти 36 часа и включваше преминаване през пълни с мини води, корабът пристигна безопасно на северния вход на Босфора близо до Истанбул във вторник вечерта. Там беше проведена „3-часова инспекция“ според изявление на агенцията, координираща сделката със зърно.

Още поне 16 кораба чакат да напуснат Одеса като част от споразумението. ООН се надява то да окуражи трейдърите на зърно и логистичните компании да изпратят кораби до Украйна.

Въпреки че Киев приветства напредъка, украинските официални лица също изразиха опасения относно желанието на Москва да се придържа към споразумението в момент, когато военните действия продължават и има дълбоко недоверие между страните.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен определи напускането на Razoni като „значима стъпка“. Той също така призова Русия да спре атаките срещу украински земеделски земи, правейки ги неизползваеми и унищожавайки селскостопанска инфраструктура.