Украйна внимателно възобновява износа на зърно под зоркия поглед на целия свят

Първите две седмици ще бъдат пробен период за тестване на коридорите, договорени в споразумението на Русия, Турция и ООН

13:26 | 2 август 2022
Обновен: 15:14 | 2 август 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украйна изложи планове за предпазливо увеличаване на износа на зърно, като първата пратка след нахлуването на Русия беше приветствана като окуражаваща ранна стъпка към деблокиране на милиони тонове реколта и облекчаване на световните цени на храните, пише Bloomberg.

Първите две седмици ще бъдат третирани като пробен период, като през новите коридори за безопасно преминаване, създадени по силата на споразумението с Русия, Турция и ООН, ще преминават не повече от три кораба на ден във всяка посока, заяви министърът на инфраструктурата на Украйна Олександър Кубраков пред телевизия Bloomberg в понеделник. Ако се окаже успешен, износът може да се увеличи до три милиона тона месечно след четири до шест седмици, каза той.

Фючърсите върху пшеницата, царевицата и соята се сринаха в Чикаго в понеделник, тъй като търговците реагираха на първата пратка. Украйна е един от най-важните доставчици на зърнени и маслодайни култури в света и сривът в износа след нахлуването на Русия разтърси световните селскостопански пазари, като повиши цените и накара държавите вносителки да се борят за осигуряване на алтернативни доставки.

Въпреки че напредъкът е окуражаващ, все още предстои дълъг път, преди износът да се доближи до равнището отпреди войната. От подписването на сделката до отплаването на първия кораб мина повече от седмица, а търговците и превозвачите твърдят, че няма достатъчно яснота относно процеса занапред. 

Собствениците на кораби ще трябва да осигурят застраховка за корабите и товарите и да наемат достатъчно екипаж, който да обслужва плавателните съдове. Съществуват и други рискове - корабите ще трябва да плават в осеяните с мини морета през безопасни коридори и да вярват, че Русия ще спази обещанията си като част от сделката. 

"За нас е важно да изясним, че този маршрут е безопасен, и тогава ще започнем да увеличаваме броя на корабите", каза Кубраков.

Стандартните оперативни процедури за коридорите за корабоплаване са близо до финализиране и ще бъдат публикувани, след като бъдат договорени, заяви говорител на ООН пред репортери на брифинг в понеделник. 

Първият отплавал кораб - товарен кораб, натоварен с около 26 000 тона царевица - е предназначен за Ливан, но ще се насочи първо към Турция съгласно споразумението от юли.

В Одеска област има още 16 кораба, които чакат реда си да отплават, каза по-рано Кубраков.

Ако коридорът е "дори в малка степен успешен", износът на царевица може да се увеличи повече от два пъти - от 9 млн. тона до 18-22 млн. тона годишно, според Майкъл Магдовиц, старши анализатор на суровини в Rabobank.