Първи кораб със зърно отплава от Украйна от началото на войната

Корабът Razoni се отправя към Ливан, където бе арестуван руски кораб по подозрение, че превозва откраднато от Украйна зърно

14:14 | 1 август 2022
Обновен: 16:45 | 1 август 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Украйна направи първата си доставка на зърно след нахлуването на Русия, отбелязвайки малка, но решаваща първа стъпка към отключване на милионите тонове зърно, натрупващи се в страната, и увеличаване на глобалните доставки на храна, предава Bloomberg.

Razoni, товарен кораб под флага на Сиера Леоне с карго от 26 527 тона царевица, замина за Ливан в понеделник сутринта, според ООН, която заедно с Турция помогна за посредничеството в сделката за рестартиране на износа. Министърът на инфраструктурата на Украйна Александър Кубраков потвърди заминаването и каза, че има 16 други кораба в по-голямата област на Одеса, които чакат своя ред да отплават.

Украйна е един от най-големите доставчици на пшеница, царевица и растително масло и загубата на износ през нейните черноморски пристанища разтърси световната търговия с храни и повиши заплахата от глобална хранителна криза. Razoni представлява важно постижение в рамките на споразумението от 22 юли за създаване на безопасни коридори за корабоплаване през три от пристанищата на Украйна, въпреки че не е ясно колко бързо може да се увеличи износът.

Десетки кораби са блокирани в пристанищата, разпръснати по Черно море, и се очаква да започнат да се изнасят на „кервани“, ако всичко върви добре. Собствениците на корабите обаче ще трябва да осигурят застраховка за товарите и плавателните съдове, както и да намерят достатъчно екипаж, който да ги плава. Руска атака срещу морското пристанище на Одеса с крилати ракети часове след подписването на сделката също повдигна въпроси относно нейния ангажимент към споразумението.

„Гарантирането, че съществуващите зърнени храни и хранителни продукти могат да се изнасят на световните пазари, е изключително важна хуманитарна цел“, каза в изявление говорител на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш. „Генералният секретар се надява, че това ще бъде първият от много търговски кораби, движещи се в съответствие с инициативата.“

Световната продоволствена програма също планира да закупи, натовари и изпрати 30 000 тона пшеница от Украйна с кораб, нает от ООН, като повече подробности се очакват в следващите дни, каза ООН.

Украйна очаква да достигне пълен пропускателен капацитет за транспортиране на селскостопански стоки до седмици, пише Кубраков.

Razoni се очаква да пристигне в Истанбул във вторник, според Министерството на отбраната на Турция. Споразумението предвижда проверки в съвместен координационен център в Истанбул с представители и на трите страни.

В същото време Ливан конфискува кораб, натоварен с ечемично и пшенично брашно, за да се установи дали товарът може да е откраднат от Украйна, каза прокурорът Гасан Уейдат.

Украинското посолство в Бейрут каза, че корабът е бил натоварен във Феодосия в окупирания от Русия полуостров Крим и че стоките са с произход от Запорожие, Николаев и Херсон в Югоизточна Украйна.

Посолството обвини Русия, че е откраднала повече от 500 000 тона по време на окупацията на трите региона. Въпреки че Русия отрича да е крала зърно, тя публично рекламира възобновяването на доставките на зърно от окупираните пристанища.

Доставките на зърно от Крим се увеличиха след нахлуването на Русия в Украйна през февруари, което според анализаторите показва, че украинското зърно се изнася. Износът от Крим е санкциониран от Европейския съюз и САЩ.

Товарният кораб Laodicea пристигна в Триполи в северен Ливан на 27 юли. Той ще бъде задържан, докато Ливан провежда разследване за произхода на товара, каза Уейдат пред Bloomberg.

Според европейската база данни Equasis регистрираният собственик на кораба е Syria Mar Shipping Ltd. И компанията, и корабът бяха санкционирани от САЩ през 2015 г. заради връзката им със сирийското правителство на президента Башар Асад.