Горещините тестват способността на Китай да поддържа фабриките си работещи

Китай се оказва едновременно жертва и допринасящ за извънредната климатична криза, която доведе до продължителен период от горещо време по целия свя

11:01 | 20 юли 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Постоянната гореща вълна възпрепятства способността на Китай да поддържа фабриките си работещи, докато ограниченията заради Covid прекъсват доставките на въглища и запасите от гориво намаляват, пише Bloomberg.

Обещанието на правителството да предотврати повторение на прекъсванията на електрозахранването, които осакатиха индустрията миналата година, е подложено на сериозно изпитание от летните жеги. Като най-големият производител и потребител на въглища в света, Китай се оказва едновременно жертва и допринасящ за извънредната климатична криза, която доведе до продължителен период от горещо време по целия свят.

Производството на електроенергия в нацията достигна рекордно високо ниво миналата седмица, a работата на климатичните системи бързо изчерпва запасите от въглища, които в някои крайбрежни електроцентрали са паднали до тревожно ниво от само 10 дни употреба, според бележка от консултанта Fenwei Energy Information Service Co.

След като проливните дъждове донесоха кратък отдих, се прогнозира още една седмица на горещи вълни за индустриалните центрове на югоизток. Това може да включва температури до 42 градуса по Целзий в провинция Жежиан, производственият център, който граничи с Шанхай, който вече среща трудности да доставя достатъчно енергия на фабрики и домакинства.

На търговските центрове и офис сгради е казано да изключат осветлението и да ограничат използването на асансьори, за да пестят енергия, според местната енергийна администрация. Този ход идва, след като мрежата започна да ограничава подаването до енергоемките текстилни фабрики, за да отговори на пиковото търсене.

Единадесет провинции са изпратили сигнали до индустриалните потребители за „порядъчно потребление“, което би ограничило предлагането, когато работата на климатиците скочи. Сред засегнатите региони, Жиансу вече намали захранването само до 20% от нормалните нива на някои места и заплаши да изключи електричеството на фабрики, които консумират прекомерни количества, според индустриалния новинарски център Chemical Fiber Group.

Комуналните компании се борят с разходите, докато цените на въглищата се покачват, избягвайки спот покупките с надеждата, че правителството ще принуди мините да предложат повече отстъпки, каза Fenwei Energy. Натискът върху индустрията вече е очевиден, като генераторът на енергия от въглища Huaneng Power International отчита, че неговата нетна загуба през първата половина на годината може да достигне до 3,24 милиарда юана (480 милиона долара), след като отчете печалба преди година.

В същото време вносът на въглища от Монголия се трупа на границата поради смущения, причинени от политиката на Китай за нулев Covid, като около 2 милиона тона се задържат на граничния пункт Ганчимаоду, според Fengkuang Coal Logistics.