Еврото достигна паритет с долара

Доларът поскъпва спрямо повечето валути на страните от Г-10

13:04 | 12 юли 2022
Обновен: 13:05 | 12 юли 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Единната европейска валута се доближава до паритет с долара във вторник, тъй като опасенията относно енергийните доставки и рискът от рецесията натежаха на перспективите пред еврозоната, докато желанието за избягване на риска подхрани по-широко рали за долара, съобщава Bloomberg.

Еврото поевтинява с 1,3% до 1,0005 долара преди обяд българско време, разширявайки обезценката си от миналата седмица. Последният път, в който еврото поевтиня до това ниво, беше през 2002 г. Доларовият индекс на Bloomberg се повишава с 1,2% през тази седмица.

Низходящата спирала при еврото беше рязка и осезаема, тъй като валутата се търгуваше за около 1,15 долара през февруари. Серия повишения на лихвите от Федералния резерв на САЩ подсили долара, докато инвазията на Русия в Украйна помрачи перспективите пред еврозоната и увеличи цената на енергията в региона.

Цената на

Цената на еврото удари ново 20-годишно дъно и се доближи още повече до паритет с долара. Графика: Bloomberg 

„Водещата логика на валутните пазари и сред активите остава същата: Фед все още има повече пространство за увеличаване на лихвите, което беше подкрепено и от силния доклад за пазара на труда в САЩ през юни“, написаха анализатори на Unicredit в бележка. „От друга страна, други централни банки – включително Европейската централна банка и Английската централна банка, могат да се окажат принудени да станат по-предпазливи, имайки предвид по-преките експозиции на икономиките им към газовата и енергийната криза“, добавят експертите.

Слабото евро извади наяве ключово ограничение, пред което е изправена ЕЦБ. Организацията трябва да управлява риска от повишаващите се лихви, които могат да увеличат значително доходността по облигациите на периферните страни членки на еврозоната, коментира Дженифър МакКиоун, старши икономист в Capital Economics. Поради това фокусът на пазарите е дали централната банка може да запази тесни спредове между облигациите на страните членки, използвайки нов инструмент срещу фрагментации, което да ѝ позволи да продължава да повишава лихвените проценти в борбата с инфлацията.

„Често хората поглеждат към по-слабото евро и твърдят, че то е добро за износа“, отбелязва МакКиоун. „В този момент обаче то се разглежда като по-скоро отрицателно. То увеличава инфлационния натиск по отношение на внесената инфлация – нещо, което ЕЦБ определено не иска“, коментира икономистът.

Популярна търговия

Късите позиции към единната валута бяха сред най-честия избор на трейдърите на валутните пазари през тази седмица. Позициите спрямо еврото регистрираха най-големи промени в сравнение с други основни валути.

Трейдърите са добавили къси позиции за 769 милиона долара, с което общата им стойност се повишава до 2,2 милиарда долара – най-много от края на ноември насам, написаха стратези на Scotiabank в доклад от понеделник.

 Джордж Саравелос, глобален ръководител на форекс изследванията за Deutsche Bank, заяви пред Bloomberg, еврото може да поевтинее под паритета спрямо долара, особено при разгръщането на сценария за „пълно спиране на газа“ по газопровода „Северен поток 1“. Според банката цената на еврото ще се движи в диапазона от 0,95 до паритет.

Залози на всичко

Анализаторът на Citigroup Том Фицпатрик заяви, че „залага всичко“ на къси позиции към еврото спрямо долара, оценявайки пут на евро-долар на 0,95.

Все пак някои стратези не са толкова оптимистични относно посоката на долара и еврото в краткосрочен план.

„Трудно е да се спори срещу притежаването на долари на фона на агресивната позиция на Фед и безбройните проблеми в Европа“, коментира Брад Бехтел, валутен стратег в Jefferies. „Както вече казах, усеща се, че двойката евро/долар е свръхпродадена по много технически показатели и паритетът беше цел за толкова много хора на пазара, че няма да е изненадващо, ако видим много загуба на печалби тук и краткосрочен отскок“, добавя той.

Доларът поскъпва спрямо повечето валути на Г-10 във вторник, докато паундът поевтинява с 0,2% до двугодишно дъно спрямо долара. Щатската валута поскъпва с близо 1% спрямо южнокорейския вон.