Цената на медта се срина заради задълбочаващите се опасения за рецесия

Металът поевтинява до под 7500 долара за тон

14:30 | 6 юли 2022
Обновен: 15:54 | 6 юли 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка:JIM R. BOUNDS/Bloomberg
Снимка:JIM R. BOUNDS/Bloomberg

Медта поевтинява до под 7500 долара за тон на фона на опасенията от забавяне на глобалната икономика, които оказват натиск върху индустриалните метали и увеличават спадовете в цените им спрямо рекордните нива, достигнати едва месец по-рано, съобщава Bloomberg.

Инвеститорите се тревожат за широк набор от фактори, които заплашват търсенето – от газовата криза в Европа до забавяне в САЩ и подновяване на мерките за овладяване на коронавирусната криза в Китай. След като се понижи с 4,2% във вторник до най-ниското си ниво от 19 месеца насам, цената на медта спадна с допълнителни близо 5% преди обяд българско време в сряда. Алуминият, цинкът и калаят също поевтиняват.

Цената на

Цената на медта се понижава до най-ниското си ниво от 2020 г. насам. Графика: Bloomberg 

Нов кръг от масово тестване за Covid-19 в Шанхай изостря опасенията, че политиката на Китай за преустановяване на заразата ще усложни възстановяването на втората по големина икономика в света. Страната се счита за един от основните източници на търсене, тъй като правителството се ангажира да рестартира растежа през втората половина на годината.

„Наистина в момента няма бичи новини“, коментира Фан Руи, анализатор на Guoyuan Futures Co.

„Европа, САЩ са изправени пред риска от рецесия и трудно могат да овладеят инфлацията, което ще доведе до парично затягане - негативно за медта, докато в Китай икономиката е изправена пред двоен удар от ръст на новите случаи и по-слабо от очакваното възстановяване на търсенето“.

Изминалото тримесечие беше най-тежкото за металите от финансовата криза през 2008 г. насам, а юли предоставя слабо облекчение, тъй като опасенията от рецесия доминират на пазарите. Това е рязка промяна от март, когато индексът на LMEX, проследяващ шест метала, се повиши до рекорден връх на фона на опасенията, че руската атака в Украйна ще доведе до недостиг на горива.

Протоколите от последното заседание на Федералния резерв, които трябва да бъдат публикувани по-късно в сряда, вероятно ще предоставят сигнали за затягане на паричната политика преди следващото решение за лихвите през юли. Възможността американската икономика да се свие се оценява на 38% според последните прогнози на Bloomberg Economics.

Медта поевтиня с 4,9% до 7291,50 долара за тон на борсата в Лондон преди обяд българско време – най-ниското ниво на цената от ноември 2020 г., преди да се възстанови до 7440 долара за тон малко по-късно сутринта. Цената на алуминия се понижи с 1,4%, на цинка – с 0,6%.

Разпродажбите при металите удрят компаниите от миннодобивния сектор, като акциите на Rio Tinto поевтиняват със 7,2% в Австралия, а на BHP Group – с 5,5%.