Медта потъва под 8000 долара като мрачен сигнал за световната икономика

Металът, широко смятан за барометър на световната икономика, се срина с цели 3,6% до 7 959 долара за тон в Лондон

20:15 | 1 юли 2022
Обновен: 20:35 | 1 юли 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Медта потъна под 8000 долара за тон, достигайки най-ниското си ниво от началото на 2021 г., тъй като задълбочаващите се страхове за забавяне на световната икономика водят до сериозен спад на промишлените метали, съобщи Bloomberg.

Металът, широко смятан за барометър на световната икономика, се срина с цели 3,6% до 7 959 долара за тон в Лондон, разширявайки загубите след най-лошото си тримесечие от десетилетие. Инвеститорите изглеждат все по-убедени, че растежът ще отслабне на фона на затягането на паричната политика и енергийната криза, съсредоточена в Европа.

"Налице са нарастващи опасения относно глобалното търсене", заяви по телефона от Шанхай Уей Лай, анализатор в TF Futures Co.

Пазарът на мед ще се сблъска с излишък от около 10 % от общото предлагане през следващите две години въз основа на сценарий за „твърдо приземяване” на САЩ и Европа, като слабото възстановяване в Китай няма да може да компенсира глобалния спад на търсенето, добави той, позовавайки се на оценка на брокера.

Алуминият, никелът и цинкът също продължиха да губят, като започнаха второто полугодие с мрачна нотка, след като индексът на шестте цветни метала на LME отбеляза най-силния си тримесечен спад от финансовата криза през 2008 г. насам. Акциите и фючърсите върху акции също отстъпиха в петък.

Това е бърз обрат в сравнение с условията в началото на годината, когато комбинацията от бурно търсене, логистични затруднения и производствени прекъсвания доведе до скок на цените на металите, включително на медта и никела. Дори и буреносните облаци да потъмняват на фронта на търсенето, много метали все още са изправени пред остри ограничения в предлагането.

Има някои поводи за оптимизъм при металите, тъй като китайското търсене постепенно се възстановява от ограниченията за борба с Covid и правителството засилва стимулите, включително с повече пари за инфраструктурни разходи. Спадът на пазара на недвижими имоти в страната намаля през юни, а производствената дейност също се възстанови повече от очакваното. Въпреки това някои анализатори предупреждават, че този подем може да се окаже краткотраен.