Медта се срива, a фондовете стават все по-негативни заради страховете от рецесия

Инвеститорите се препозиционират в сектора, като последните няколко оставащи бика се оттеглят и мечките свиват мускулите си за къси позиции

09:00 | 29 юни 2022
Обновен: 10:41 | 29 юни 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на медта се сринаха до 16-месечно дъно миналата седмица на фона на нарастващите опасения, че инфлационният натиск в западните икономики ще се превърне в пълна рецесия.

Инвеститорите се препозиционират в сектора, като последните няколко оставащи бика се оттеглят и мечките свиват мускулите си за къси позиции, пише Анди Хоум в свой коментар за "Ройтерс".

Медта е само един от компонентите на по-широката реконфигурация на очакванията, която се разиграва във финансовия спектър.

Всички индустриални метали, търгувани на Лондонската метална борса (LME), бяха разбити през последните дни, особено в случая с калая, който спадна наполовина от март.

Разпродажбата се разпространи в целия суровинен комплекс. Общата нетна дългосрочна позиция на 24 проследени стоки е паднала до 22-месечно дъно, според Saxo Bank.

Макро безпокойството заличи все още положителните микро основи на медта.

Остава само да се види колко агресивни искат да бъдат фондовете с къси позиции, като се има предвид потенциала за антициклично възстановяване в Китай, най-големият потребител на мед в света.

Обиране на негативите

Мениджърите на пари заеха предимно къси позициии по договора за мед на CME в началото на май, само за да бъдат извадени от позициите си от силна корекция нагоре на цената. 

Тогава загрижеността за китайското търсене подхранваше макро отрицателните прогнози. Сега това е страх за търсенето навсякъде другаде, тъй като високите цени на енергията забавят икономическата активност в останалия свят.

Фондовете отговориха, като вдигнаха отново късите си позиции на CME от 40 104 на 51 057 договора. Напълно дългите позиции бяха намалени до двегодишно дъно от 35 098 договора.

Нетното позициониране отново се обърна към късата страна с 15 959 договора, точно след късия пик от май от 17 736 договора.

Има обаче важно предупреждение към тези цифри. Последният доклад за ангажиментите на търговците показва позиционирането в края на вторник, 21 юни. CME медта проби ключово ниво на техническа поддръжка при $4,00 за фунт ($8,818 за тон) на следващия ден.

Като се има предвид преобладаването на системните фондове на пазара на CME, е повече от вероятно влошаването на техническите сигнали да доведе до нова меча промяна в спекулативния микс.

Брокерът на LME Marex прави свои собствени оценки за позиционирането на инвеститорите и смята, че спекулативната къса позиция все още се разширява. Тази в Лондон вече нарасна до 43 700 договора, което се равнява на 31,7% от открит интерес към миналия петък.

Според оценките на Marex, последният път, когато фондовете бяха толкова отрицателни за медта, беше през януари 2015 г., когато цената започна с "5" и пазарът беше в последната фаза на продължителен низходящ тренд, датиращ от 2011 г.

В очакване на Китай

Тримесечната мед на LME в момента се търгува около 8 520 долара за тон, след като се възстанови от петъчния спад до 8 122,50 долара, най-ниското от февруари 2021 г.

Като се има предвид вълните от мрачни очаквания, заливащи пазарите, много анализатори изглеждаха подготвени за по-голям натиск надолу през следващите дни.

Много обаче ще зависи от това дали мениджърите на фондове изграждат своите мечи залози или ще изберат по-предпазлив подход към медта, който намалява риска.

Китай е голямото антициклично неизвестно.

Търсенето на мед в страната беше нарушено от месеци на блокиране заради COVID-19, но има признаци, че нещата се нормализират.

Времето за карантина за входящите пътници току-що бе намалено наполовина, което няма да направи нищо директно за търсенето на мед, но е символ на по-широко постепенно облекчаване на ограниченията. 

Пекин обеща повече разходи за инфраструктура като начин за стимулиране на растежа след пандемията, въпреки че пазарите на метали бяха недоволни от това, което видяха досега.

Инвеститорите очевидно не смятат, че Китай ще се притече на помощ достатъчно бързо, за да компенсира забавянето на производството в Европа и Съединените щати.

Въпреки това остава потенциалът на Китай да действа като противотежест на слабостта навсякъде другаде. Това е нещо, което прави от финансовата криза насам, като насочва правителствените стимули към инфраструктурата и имотите, за да смекчи ефектите за китайската икономика от външни шокове.

Динамичният подход на нулева толерантност към огнища на коронавирус намали ефективността на стимулите досега тази година.

Но тъй като както Шанхай, така и Пекин отчитат нула нови случаи едновременно за първи път от февруари, перспективите за възстановяване на машинното отделение на глобалната производствена дейност се проясняват.

Ако търсенето на мед в Китай започне да се възстановява, това ще стане на фона на ниски запаси в страната. Запасите, регистрирани на Шанхайската фючърсна борса, в момента възлизат на 57 153 тона, което е спад от почти 168 000 тона през март.

Това е напомняне, че веригата за доставки на мед остава предизвикана, макар и в по-добро състояние от миналата година, когато акциите на LME паднаха почти до нулата и борсата трябваше да се намеси, за да предотврати лондонския договор да изпадне в безпорядък.

Но в момента управителите на фондове очевидно не са в настроение да се тревожат за микродинамиката на медта. Голямата картина е тази, която има значение, а голямата картина е изпълнена с тъмни икономически облаци на хоризонта.