Най-голямата скандинавска авиокомпания обявява несъстоятелност в САЩ

SAS води преговори с кредиторите си за конвертиране на $1,9 млрд. неизплатен дълг и набиране на нов капитал от $1 млрд.

17:40 | 5 юли 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Скандинавската авиокомпания SAS AB подаде молба за обявяване на несъстоятелност по глава 11, за да се справи с дълговото си бреме за втори път в рамките на две години, тъй като възстановяването от смущенията, причинени от пандемията от коронавирус, е по-бавно от очакваното. 
Най-голямата скандинавска авиокомпания води преговори с кредиторите си за конвертиране на 20 млрд. шведски крони (1,9 млрд. долара) от неизплатения дълг и смесените книжа в акции и за набиране на допълнителен капитал за около 1 млрд. долара. 

Базираната в Стокхолм компания съобщи, че е в "напреднали" дискусии с редица кредитори за осигуряване на допълнително финансиране от длъжници за до 700 млн. долара, според изявление от вторник. При отварянето на пазара в Стокхолм акциите спаднаха с 9,2% до рекордно ниското ниво от 0,56 крони за акция. 

SAS и някои от нейните дъщерни дружества подадоха доброволни молби в съда по несъстоятелност на САЩ за южния район на Ню Йорк. От авиокомпанията заявиха, че очакват процесът, контролиран от съда, да приключи за 9-12 месеца. 

"Процесът по глава 11 ни дава правни инструменти, за да ускорим трансформацията си, като същевременно можем да продължим да управляваме бизнеса както обикновено", заяви главният изпълнителен директор на SAS Анко ван дер Верф.

В заявлението превозвачът посочва активи на стойност между 10 и 50 млрд. долара и задължения между 1 и 10 млрд. долара. Купчината дългове включва хибридни облигации за 6 млрд. крони, закупени от правителствата на Дания и Швеция по време на последната спасителна програма през 2020 г., както и търговски хибридни облигации, лизингови задължения, швейцарски франкови облигации и различни срочни заеми.

Швеция и Дания притежават по 21,8% дял. Докато Denmakr заяви, че е отворена за добавяне на своя дял, правителството на Швеция отбеляза, че ще приеме конвертиране на дълг, който му се полага, в капитал, но няма да участва в нова капиталова инжекция. Норвежкото правителство, един от кредиторите и бивш акционер на компанията, също заяви, че няма да участва в увеличение на капитала.  

SAS AB
Пандемията доведе до рязко увеличаване на задълженията на SAS

Развитието на ситуацията идва ден след като профсъюзът на пилотите на SAS обяви, че ще започне незабавна стачка. Стачката оказва "отрицателно въздействие върху ликвидността и финансовото състояние на компанията и ако продължи дълго, това въздействие може да стане съществено", се казва в изявлението на SAS.