Bitcoin намеква за дъно, но този път може всичко да е различно

Премина ли блокчейн и Bitcoin "в хибернация" или основите на монетата са "по-силни от когато и да било в историята му"

16:10 | 5 юли 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Когато даден актив е затънал в продължително и дълбоко понижение, се стига до многогодишно упражнение: хората гледат графиките, преглеждат този или онзи индикатор и изваждат контролните си списъци, за да се опитат да разберат кога ще намери дъно. За биткойн в момента има много такива действия, като техническите сигнали в миналото са подсказвали точно такава формация, пише Bloomberg. 

Анализаторите в Glassnode следят редица измерители - от случаите, когато Bitcoin се понижава под пълзяща средна стойност, до случаите, когато затваря под т.нар. балансова ценова мярка, която отразява пазарна цена, съответстваща на стойността, платена за монетите, минус стойността, която в крайна сметка е реализирана. Това, което те виждат сега, е, че много от тези измерители мигат по подобен начин - нещо, което рядко се случва. 

През последните пет години, казват анализаторите, е имало само шест други подобни периода, някои от които са съвпаднали с дъната на мечите пазари, като например през ноември 2018 г. и март 2020 г. Но може ли този път да се окаже нещо по-различно?

"Случаят за формиране на дъно на Bitcoin е обоснован с наблюдавана доминация на инвеститори със силни позиции, исторически значими дъна на множество макро осцилатори и силно сливане с цени, които се намират на поразително разстояние от няколко модела за ценообразуване на мечи пазар", пишат анализаторите на Glassnode. "Могат ли обаче тези HODL-ърите да задържат линията?" 

bitcoin 01

В четвъртък монетата приключи едно от най-лошите си тримесечия в историята, отстъпвайки 60% в периода април-юни. До петък тя беше загубила 70% от стойността си от ноемврийския си връх. В тази среда активността на спот търговията с Bitcoin е спаднала "значително", според Arcane Research. Междувременно активите под управление на криптоинвестиционни продукти през юни достигнаха рекордно ниско ниво, като най-голям спад отбелязаха ETF-ите - тази категория отбеляза спад от над 50% до 1,3 млрд. долара, според CryptoCompare. 

Bitcoin напредна с 2,9% във вторник сутринта в Европа, за да пробие над нивото от 20 000 долара. 

Виновни за това бяха обичайните заподозрени: Федералният резерв, който е склонен да повиши лихвените проценти, за да укроти инфлацията, дори и това да навреди на икономиката; разпродажбите в множество класове активи и негативните настроения; както и нарастващият списък на криптофирми, кредитори и хедж фондове, осакатени от спада. Дан Морхед от Pantera Capital заяви наскоро, че през следващите месеци вероятно ще има още "големи сривове". 

Рос Мейфийлд, анализатор на инвестиционни стратегии в Baird, казва, че голяма част от болката досега вече е била оценена в криптовалутите - или поне в Bitcoin. Но "това не означава, че не може да се понижи много в близко бъдеще, защото Фед ще продължи да повишава лихвените проценти, а ако навлезем в рецесия, ще има още по-малък апетит за високорискови и спекулативни активи", каза той по телефона. "Определено ще се сблъскаме с предизвикателна среда занапред", добави Мейфийлд.

Според Arcane Research активността на веригата обикновено е висока по време на бичи пазари и допълнително се увеличава по време на пазарни сривове, тъй като участниците се борят да разтоварят позициите си. Когато цената ѝ се стабилизира на ниско ниво, тази активност също има тенденция да спада. "Изглежда, че в момента се намираме в такъв период", пише в бележка Яран Мелеруд от фирмата.

"Блокчейнът на Bitcoin е преминал в режим на хибернация, тъй като крипто зимата маркира своето присъствие".

bitcoin

Един положителен знак: Брет Мънстър от Blockforce Capital посочва, че обикновено по време на мечи пазари монетите се изваждат от хладилните складове и се депозират обратно на борсите, което може да означава намерение за продажба. В момента случаят не е такъв. 

"С изключение на ~80 000 монети, които бяха изсипани на пазара от фондация "Луна" в неуспешен опит да защити обвързаността на UST, продължаваме да наблюдаваме стабилен процес на изтегляне на Bitcoin от борсите и прибиране за дългосрочно натрупване", пише Мънстър. Освен това броят на портфейлите с ненулево количество Bitcoin в тях нараства, наред с други развития. 

"За разлика от 2018 г., когато търсенето на Bitcoin наистина спадна по време на този ценови срив, днес няма признаци за забавяне на усвояването", каза той. "Въпреки неотдавнашния ценови срив, основите на Bitcoin вероятно са по-силни сега, отколкото когато и да било в историята му."