Г-7 е склонна да поднови финансирането на изкопаеми горива

Отклоняването от ангажимента за прекратяване на финансирането на проекти за изкопаеми горива ще представлява пречка за борбата с изменението на климата

10:14 | 28 юни 2022
Обновен: 14:40 | 28 юни 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Страните от Групата на седемте се движат към отмяна на ангажимента си за спиране на финансирането на проекти за изкопаеми горива в чужбина до края на годината, предложение, което сега се разглежда благосклонно от повечето членове, според източници на Bloomberg.

Лидерите на Г-7, които се срещат в Баварските Алпи, се доближават до препратка към повишената роля на газовите проекти, следствие от нахлуването на Русия в Украйна, което натоварва енергийните им доставки.

Френският президент Еманюел Макрон беше сред тези, които подкрепиха финансирането на нови проекти за изкопаеми горива по време на среща с лидерите на африканските нации в понеделник, според човек, запознат с преговорите.

„В настоящата ситуация ще имаме краткосрочни нужди, които ще изискват големи инвестиции в газова инфраструктура в развиващите се страни и на други места“, каза италианският премиер Марио Драги в неделя.

Целта трябва да бъде преобразуването на такава инфраструктура за водород в бъдеще, за да се съчетаят „краткосрочните нужди с дългосрочните климатични нужди“, добави Драги.

Актуализиран текст на изявлението на лидерите, споделен с Bloomberg News, се отнася до „важната роля, която увеличените доставки на втечнен природен газ (LNG) могат да играят за смекчаване на потенциалните прекъсвания на доставките на тръбопроводен газ, особено за европейските пазари“.

Лидерите „признават, че публично подкрепяните инвестиции в газовия сектор са необходими като временен отговор на настоящата енергийна криза, ако се прилагат по начин, съвместим с нашите климатични цели и без създаване на ефект на блокиране“, се казва в текста. 

Проектоформулировката в комюникето на срещата на върха, първоначално подкрепена от домакина Германия, набира сила, докато Европа се надпреварва да осигури алтернативи на руския газ. Германското правителство предупреди, че действията на Русия за ограничаване на доставките рискуват срив, подобен на Lehman на енергийните пазари, а Италия се втурна да подписва нови енергийни споразумения с африканските страни.

Високопоставен служител във френското председателство каза пред репортери, че се предвижда инвестициите в газ да бъдат разрешени в краткосрочен и средносрочен план по изключение предвид обстоятелствата, докато общите цели за климата, определени на срещата на върха на ООН COP26, се запазват.

Смяна на позицията

Отклоняването от ангажимента за прекратяване на финансирането на проекти за изкопаеми горива - затвърдено наскоро през май въпреки енергийния шок, причинен от войната - все пак ще представлява пречка за глобалните усилия за борба с изменението на климата. Такъв ход би затруднил обединяването на останалия свят около по-строги цели и насочването на инвестициите към по-чисти източници на енергия.

В ангажимента през май страните от Г-7 признаха за първи път, че субсидиите за изкопаеми горива са несъвместими с Парижкото споразумение, но признаха, че инвестициите в сектора на LNG са необходимият отговор на настоящата криза „по начин, съобразен с нашите климатични цели и без да създава ефект на заключване."

В отделна декларация на Г-7, издадена в понеделник и подкрепена от партньорски държави, включително Индия, Южна Африка и Индонезия, лидерите потвърдиха ангажиментите си да поддържат средното повишаване на температурата над прединдустриалните нива до доста под 2°C и решиха да продължат усилията за ограничаване до 1,5°C, същите нива, договорени в Париж, и отново на COP26 през ноември.