Малко надлъгване в системата: как спря енергийният пазар на фосилна суперсила

С действия, напомнящи хаоса с никела на Лондонската метална борса, регулаторът в Австралия спря спот продажбите на електроенергия миналата седмица

08:31 | 20 юни 2022
Обновен: 10:15 | 20 юни 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Провалът на един от най-сложните пазари на електроенергия в света миналата седмица в Австралия предизвика истинско безпокойство за предизвикателството, пред което са изправени дори развитите нации при управлението и регулирането на енергийния преход.

За да се справи с това, което министърът на енергетиката на Австралия нарече „перфектна буря“ от смущаващи фактори, регулаторът на пазара на електроенергия предприе безпрецедентната стъпка в сряда да спре спот търговията с електроенергия във всички региони на националния пазар на електроенергия (NEM) и инструктира производителите да доставят достатъчно енергия на регулирани цени. 

Това е изненадващ ход за нация, която има повече от достатъчно производствени мощности и е един от най-големите износители на въглища и природен газ в света. Това също е предупреждение към новото правителство на нацията за предстоящите потенциални трудности при намаляване на зависимостта от въглищна енергия за постигане на амбициозни цели за възобновяема енергия. Около една трета от въглищния капацитет на страната беше офлайн, когато цените скочиха тази седмица.

Няколко фактора се комбинираха, за да подготвят сцената за провала на пазара. Застудяването в началото на австралийската зима, авариите в остаряващите електроцентрали и високите световни цени на въглищата и природния газ поради нахлуването на Русия в Украйна допринесоха за скок в търсенето и недостиг на доставки.

Операторът на австралийския енергиен пазар (AEMO), отговорен за безпроблемната работа на мрежа от около 40 000 километра преносни линии, свързващи около 9 милиона клиенти, заяви, че е станало невъзможно да продължи работата на пазара, като същевременно се гарантира сигурно и надеждно електроснабдяване.

Това не е първият път тази година, когато пазарните оператори са критикувани, че се намесват, за да се опитат да спрат екстремните промени в цените. Лондонската метална борса беше обект на критики, след като спря пазара на никел на 8 март и отмени сделки за 3,9 милиарда долара след свиване, съсредоточено около къса позиция, държана от никеловия магнат Сиан Гуангда.

На пазара на електроенергия в Австралия производителите наддават да продават електричество в петминутни прозорци, като цената се определя от офертата с най-висока цена. Това обикновено е от генератор на газ, чиито разходи обикновено са по-големи, отколкото от въглища или възобновяеми източници.

С нарастването на глобалната цена на природния газ се повишиха и офертните цени на производителите, което в крайна сметка задейства таван на цената. В този момент генераторите на газ казаха, че ще загубят пари, като доставят енергия. AEMO оспори твърденията, заявявайки, че са налице механизми, за да гарантират покриване на всички разходи, и нареди на генераторите да включат 5 гигавата капацитет, около 20% от общия наличен капацитет.

„Имаше малко надлъгване в системата, поради което AEMO използва инструментите си, с които разполага, за да се намеси“, каза премиерът Антъни Албанезе, който дойде на власт миналия месец на избори, фокусирани върху изменението на климата. „Не сме направили инвестицията. Не сме постигнали ефектите в мрежата. И в резултат на това имаме проблеми с енергийната система“, каза Албанезе в интервю за ABC News в петък.

Засега намесата на пазара на електроенергия изглежда работи. AEMO казва, че наличността на генерирането се е подобрила и ще има достатъчно предлагане, за да отговори на прогнозното търсене.

Но прекъсването в търговията показва, че може да е необходима по-гъвкава система, тъй като Австралия е изправена пред монументалната задача да премине към чиста енергия. Лейбъристката партия на Албанезе миналата година заяви, че ще инвестира 20 милиарда австралийски долара (14 милиарда долара) за спешно надграждане на електрическата мрежа, така че да може да работи с повече възобновяема енергия.

Сара Макнамара, ръководител на Австралийския енергиен съвет, лобистка група на производителите на електричество, каза, че NEM се нуждае от ремонт, но не е счупен. Механизмът за автоматично ограничаване на цената е на 30 години и е остарял, отразявайки времето, когато не се очакваше глобален недостиг на енергия, какъвто се наблюдава в момента, каза тя.

„Проблемът е, че автоматичното ограничение на цената пречи на пазара да си върши работата“, каза тя в изявление. Таванът или трябва да бъде премахнат, или да се увеличи стойността, каза тя, или е необходимо споразумение за определяне на аварийните условия, които биха позволили на регулатора да контролира цялото производство на електроенергия.

Тъй като много от въглищните централи, които формират гръбнака на производството на ток на Австралия, трябва да се пенсионират през следващото десетилетие, пазарът може да стане по-нестабилен, тъй като делът на възобновяемата енергия нараства, за да изпълни амбициозните цели за климата, които новото правителство потвърди тази седмица.

„Знаем, че най-евтината форма на нова енергия е чистата енергия“, каза Албанезе в петък. „Трябва да се уверим, че получаваме тази инвестиция, че имаме съхранение на батерии, че гарантираме, че преносната мрежа е изградена за 21-ви век.