Глобалният недостиг прави газа твърде скъп за азиатските купувачи

Спирането на част от потоците от газ от Русия за Европа вдигна неимоверно цените на спот пазара

12:55 | 17 юни 2022
Обновен: 15:10 | 17 юни 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Шокиращото нарастване на спот цените на природен газ в Азия принуждава някои вносители да спрат плановете си за закупуване на допълнителни доставки на горивото за електроцентралите, пише Bloomberg.

Цените на втечнения природен газ (LNG)  в Северна Азия се покачват до 40 долара за милион британски топлинни единици (BTu), което е най-високото за повече от три месеца, поради опасения от глобално свиване на доставките. Показателят е нараснал с близо 70% тази седмица и е достигнал сезонен връх.

Някои азиатски купувачи сега не желаят или не могат да набавят LNG по текущите спот цени i вместо това избират да изчакат цените да паднат, преди да попълнят запасите. Това рискува да остави купувачите в недостиг в случай на екстремно време или други големи смущения.

Всъщност пазарът продължава да бъде разтърсван от тревожни новини, които поддържат натиска върху спот цените.

Тази седмица Москва намали ключови газови потоци по тръбопровод към Европа, принуждавайки държавите да се изправят пред перспективата да няма повече руски газ.  Освен това ключов завод за износ на втечнен природен газ в САЩ обяви, че ще бъде затворен в продължение на месеци след пожар. Търговците се опасяват, че Европа ще замени загубените доставки с пратки на втечнен природен газ, оставяйки по-малко гориво за Азия.

Засилването на глобалната конкуренция за намаляващото количество наличен втечнен природен газ през останалата част от годината заплашва да повиши цените и да увеличи сметките за електроенергия. Пауза в спот покупките от чувствителни към цените купувачи в Азия, като Индия, може да осигури известно облекчение на пазара.

Китай, най-големият вносител на втечнен природен газ в света през 2021 г., намали спот покупките тази година, след като Covid ограниченията свиха потреблението. Въпреки че търсенето се възстановява, китайските вносители на втечнен природен газ не искат да купуват спот доставки на текущите цени, тъй като биха генерирали загуба, когато горивото бъде продадено на много по-евтиния вътрешен пазар на газ, казаха търговците.

Междувременно Пакистан пусна търг за закупуване на четири товара с втечнен природен газ за доставка през юли, за да помогне за облекчаване на недостига на гориво в страната и спиранията на тока. Въпреки това не е ясно дали страната, която няма много пари, ще може да закупи пратките при тези огромни спот цени, казаха търговците.

Разбира се, има азиатски вносители - като японските комунални услуги или търговските къщи - които нямат друг избор, освен да купуват LNG по текущи спот цени, отбелязват търговците. Те имат електроцентрали или клиенти на местния пазар, които се нуждаят от горивото, и нямат алтернативи.

Японско-корейският маркер, който е основен показател за втечнен газ за Северна Азия, се покачи с 33% до 38,58 долара за милион Btu в четвъртък, най-високата цена от началото на март, според оценка на S&P Global.