Глобалните облигации са на прага на мечия пазар в очакване на решението на Фед

Индексът на глобалните облигации вече се е сринал с 16% през 2022 г., повече от три пъти размера на следващата най-голяма годишна загуба от 1990 г.

09:01 | 15 юни 2022
Обновен: 13:17 | 15 юни 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Глобалните облигации са на прага на навлизането на мечи пазар, след като най-бързата инфлация в САЩ от четири десетилетия подхрани залозите, че Федералният резерв ще направи най-голямото си увеличение на лихвите от 1994 г. тази седмица.

Глобалният осреден индекс на Bloomberg, който проследява общата възвръщаемост от държавни и корпоративни облигации с инвестиционен клас, се понижи с 19,7% от рекордно високо през януари 2021 г. 

Дълговите пазари изпитват сериозни сътресения от петък, когато доклад показа, че годишната инфлация в САЩ се е ускорила до 8,6% през май, опровергавайки прогнозите, че ценовият натиск е достигнал връх. Двугодишната доходност на държавните облигации скочи с повече от 50 базисни пункта през последната седмица, изкачвайки се до най-високото ниво от 2007 г.

Разпродажбата на активи с фиксирана доходност унищожи почти 10 трилиона долара стойност в глобалните облигации тази година, заличавайки печалбите, постигнати след като централните банки предприеха безпрецедентно облекчаване, за да спасят глобалната икономика от ефектите от пандемията.

Индексът на глобалните облигации вече се е сринал с 16% през 2022 г., повече от три пъти размера на следващата най-голяма годишна загуба от 1990 г., след като рязкото предлагане, скокът на цените на суровините и възстановяването на потребителското търсене хванаха централните банкери неподготвени, карайки ги да се опитват да настигат повишаването на инфлацията.

Председателят на Фед Джером Пауъл, който внимаваше как ще комуникира промяната на политиката към пазарите, е под натиск да засили подхода на централната банка за укротяване на ценовия натиск при решението за лихвените проценти в сряда. Измерител на Университета в Мичиган в петък сигнализира за рискове, че дългосрочните инфлационни очаквания продължават да не са фиксирани, което подкрепя призивите за по-агресивно повишаване на лихвите.

„Пазарът се тревожи, че Фед изостава от кривата на доходността и рискът от инфлационни очаквания ще стане част от прогнозите“, каза Ту Ха Чоу, ръководител на отдела за фиксирани доходи за Азия в Robeco Singapore Private Ltd. „Може да е по-добре да се предпазите предварително и да направите повишение от 75 базисни пункта, вместо да оставяте пазара да се тревожи, че ще трябва да направите още повече в следващия кръг от повишения."