ЕС ще наложи квота от 40% за жени в бордовете на компаниите до 2026г.

Правилото ще важи за всички публични компании с повече от 259 служителя

18:12 | 8 юни 2022
Обновен: 20:28 | 8 юни 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Европейският съюз е постигнал споразумение за приемане на закон, който ще задължи компаниите, които се търгуват на борсите, да имат поне 40% жени в борда на директорите до 2026 г, пише Bloomberg.

Европейската комисия е предложила такъв закон още през 2012 г., но засега той все още очаква одобрение от Европейския парламент и от 27-те страни членки, което най-вероятно ще се случи до края на тази година. В момента 30.6% от членовете на бордовете на най-големите публични компании в ЕС са жени, както и 8.5% от председателите на бордовете, според данни на ЕС.

Урсула фон дер Лайен е направила равенството между половете приоритет на своето президентство, при което Комисията беше полово балансирана за пръв път в историята си.

„Бизнес аргументите за повече жени на лидерски позиции са ясни“, заяви фон дер Лайен. „Има много жени, които са квалифицирани за топ позиции и те трябва да получат възможността да ги достигнат“.

Ако държавите-членки изберат да прилагат законодателството както към изпълнителните, така и към неизпълнителните директори, целта ще бъде 33% представителство на жените. От регистрираните компании ще се изисква да докладват веднъж годишно за представителството на половете в техните бордове и, ако целите не са постигнати, как планират да ги постигнат.

Понастоящем само 9 от 27 държави-членки имат национално законодателство относно равенството между половете в управителните съвети.

„Директивата трябва да бъде по-остра“, каза Евелин Регнер, вицепрезидент на Европейския парламент и спонсор на предложението, на пресконференция в сряда. „Затова ще налагаме и наказания“.

Санкциите, които ще трябва да бъдат въведени и приложени на национално ниво, могат да включват глоби. Компаниите могат също да бъдат изправени пред отмяната на избора на директори на борда от съдебен орган, ако нарушават националните разпоредби.

Малките и средните предприятия с до 249 служители ще бъдат изключени от изискванията.