Служителите в Лондон не мразят офиса, но повече обичат да са у дома

Възможността за работа от вкъщи дава усещане за контрол, от което служителите не искат да се откажат

12:00 | 8 юни 2022
Обновен: 13:08 | 8 юни 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Присъдата е произнесена - лондончани се радват и ценят работата от вкъщи и не виждат бъдеще, което да включва връщане към старата петдневна работна седмица, независимо какво казват политиците, техните шефове или медиите, пише Bloomberg.

Почти 80% от лондонските служители, които сега работят дистанционно поне веднъж седмично, твърдят, че това се отразява добре на работата им, според доклад, публикуван в сряда от Института за политика към Кралския колеж в Лондон. Четирима от всеки петима казват, че работата от дома им помага да се чувстват по-уверени и че са благодарни, че могат да намалят ежедневното си пътуване до работното място. Две трети казват, че това им помага да се справят по-добре с домашните и семейните задължения.

За целите на доклада на King's College YouGov анкетира 2 015 лондонски работници - група, включваща хора, които живеят извън града и пътуват постоянно до работното си място. Изследователите от King's College казват, че проучването е първото по рода си, което се фокусира специално върху въздействието на променящите се модели на работа.

Констатациите потвърждават опита на работниците с бели якички по целия свят, много от които продължават да работят от дома си няколко пъти седмично, дори когато заплахата от Covid-19 отпада.

Проучването на King's идва в момент, когато служителите в Обединеното кралство започват официален шестмесечен експеримент с четиридневна работна седмица. Повече от 3000 работници в 70 компании ще участват в изпитанието без намаляване на заплащането, което според организаторите е най-големият пилотен проект от този тип, провеждан навсякъде по света.

London Workers

"При цялото политическо и медийно внимание върху това дали работата от вкъщи значи по-малко свършена работа, повечето хора не са съгласни с този възглед, независимо от тяхната политическа ориентация, възраст или стаж", казва Марк Клайнман, професор по публична политика в King's.

Трима от всеки петима анкетирани заявяват, че биха реагирали отрицателно, ако бъдат принудени да идват по-често в офиса - въпреки факта, че все още се чувстват добре в своите офиси и не намират за трудно да си свършат работата там. Сред най-големите предимства на работата от вкъщи са избягването на пътуването, справянето с домашните задължения и по-голямото чувство за контрол.

"Нашето общество е израснало с очакването, че вкъщи има един човек, който управлява дома, и един човек, който изкарва парите", казва Кристин Армстронг, британски изследовател на трудовия пазар, която не е участвала в проучването на King's. Докато пандемията не промени всичко, "стигнахме дотам, че не знаехме как се съвместява всичко това с работата", каза тя.

London Workers

Не всички тенденции изглеждат положителни. Анкетираните са два пъти по-склонни да се съгласят, че широкоразпространените политики за дистанционна работа ще навредят непропорционално на кариерата на младите хора. Също така 50% от работниците смятат, че висшите мениджъри работят редовно от вкъщи, докато само 27% смятат, че шефовете им ги насърчават да правят същото.

"Това, че Елон Мъск иска хората да ходят в офиса, не е изненада. Това не е светът, в който той живее", казва Армстронг. "В някои организации се наблюдава разминаване между висшите ръководители, за които доскоро всичко работеше добре, и по-младите поколения."

Далеч от работното ежедневие има по-малко съгласие относно бъдещето на самия Лондон.  Анкетираните са разделени почти поравно по въпроса дали качеството на живот в централната част на Лондон е застрашено, ако работните места не се запълнят до нивата отпреди пандемията. По-възрастните работници са много по-склонни към песимизъм.

Но популярността на работата от разстояние не означава, че работниците не харесват своите лондонски офиси. Проучването показва, че почти две трети от служителите са положително настроени към посещението на работното място, а само 15 % изпитват негативни чувства от присъствието си там.

Според Тара Райх, лектор по организационно поведение и управление на ресурсите в King's Business School, именно обемът на работните дни играе най-голяма роля за удовлетвореността на служителите. "Възможността за работа от вкъщи дава на много лондонски работници усещане за контрол, от което те не искат да се откажат", казва тя.