Запълненият капацитет в Азия ограничава производството на нови кораби за LNG

Пандемията увеличи търсенето на контейнерни кораби, оставяйки малко място за задоволяване на нуждите на сектора на втечнен природен газ

15:00 | 2 юни 2022
Обновен: 17:11 | 2 юни 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Корабостроителниците в Южна Корея и Китай не са в състояние да задоволят търсенето на нови кораби за втечнен природен газ (LNG), тъй като работят, за да отговорят на потокa от поръчки за нови контейнерни кораби след прекъсванияta на глобалната верига за доставки и задръствания в пристанищата, които задържаха кораби в Съединените щати и Китай. Това поддържа спот тарифите за наемане на танкери за втечнен природен газ, които са достигнали най-високите стойности за всички времена.

Korea Shipbuilding & Offshore Engineering (KSOE) почти е запълнила своята книга с поръчки за следващите две и половина години, тъй като пандемията доведе до търсенето на контейнерни кораби, оставяйки малко място за задоволяване на нуждите на сектора на втечнен природен газ, каза висши изпълнителен директор на компанията пред "Ройтерс".

С нарастването на износа на втечнен природен газ от САЩ, все повече превозвачи на LNG изминават по-дълги разстояния до клиенти в Северна Азия и Европа, докато европейските страни са закупили плаващи единици за съхранение и регазификация (FSRU), тъй като увеличават вноса на втечнен природен газ, за ​​да заместят доставките на руски газ в резултат на криза в Украйна.

„Огромен обем от поръчки за ново строителство заеха местата в корабостроителниците в Китай и Южна Корея“, каза К. У. Ким, старши вицепрезидент на Hyundai Heavy Industries, водещо звено на най-големия в света производител на кораби за втечнен природен газ KSOE.

Капацитетът на KSOE е почти пълен, като поръчките се простират до 2025 г., каза той, добавяйки, че контейнерните кораби и танкерите за втечнен природен газ заемат всеки по около 30% от слотовете. KSOE изгражда от 20 до 22 кораба за втечнен природен газ годишно.

Южнокорейските корабостроителници също срещат трудности в работата поради недостиг на работна ръка, както и заради почти удвояване на цените на ключови стоманени плочи, каза Ким.

„В този момент не можем да получаваме нови поръчки за FSRU“, добави той.

През 2020 г. Qatargas и TotalEnergies са резервирали слотове за корабостроене за проекти за втечнен природен газ съответно в Катар и Мозамбик, каза той, докато производителите на втечнен природен газ в САЩ също търсят повече кораби, тъй като увеличават износа.

„Корабособствениците се радват на добри чартърни тарифи“, каза Ким.

Около половината от новите поръчки за търговски съдове са за кораби, оборудвани с двигатели с двойно гориво - или LNG, или метанол - и петрол, добави той. Hyundai Heavy строи контейнерни кораби за A.P. Moller-Maersk, които работят с метанол.

Ким каза, че има и нарастване на търсенето на по-малки петролни танкери - Aframax и средни плавателни съдове - тъй като Европа започва да внася повече петролни продукти от другаде, за да замени руските доставки.