Зомби еднорози: стартъпите в Индия се готвят за гладни години след лесните пари

Сривът на глобалния пазар, провалите на индийските листинги вещаят несигурни времена за 60 000 стартиращи фирми в Индия

12:02 | 21 май 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Оценката на Meesho, индийският съперник в електронната търговия на гиганта за търговия на дребно Amazon, се удвои миналата година до 5 милиарда долара, след като инвеститори като SoftBank и Fidelity вкараха стотици милиони долари.

Те имаха за цел да предизвикат бум в индийските технологични стартиращи компании, които събраха рекордните 35 милиарда долара нови средства през 2021 г., но оттогава приливът се обърна, тъй като опасенията за корпоративното управление са големи за инвеститорите, изправени пред нова несигурност на глобалните пазари, разказва "Ройтерс".

„Не сме виждали подобно забавяне от поне пет до шест години. Ще бъде брутално“, каза Ананд Луния от фирмата за рисков капитал India Quotient, инвеститор в повече от 70 стартиращи компании от 2012 г. насам.

„Очаквам да видя много зомбита-еднорози. Компаниите, които са станали еднорози, но нямат бизнес модели, са спрели да наемат – те не умират, а ще станат неуместни.“

Сега Meesho се опитва да набере дълг и да намали разходите, след като усилията за набиране на нови средства от 1 милиард долара се провалиха, което кара инвеститорите да се страхуват от месечното изгаряне на пари от 45 милиона долара и жестоката конкуренция, казаха пред "Ройтерс" двама запознати с разговорите.

Meesho каза в изявление каза, че информацията за неговото „набиране на средства и изгаряне на пари е фактически невярна и спекулативна“, без да уточнява. Компанията добави, че „набирането на нов кръг е свързано с намирането на правилните партньори, при правилните условия и при правилната оценка“.

Борбите на Meesho са сред първите признаци за болезненото бъдеще, което очаква много индийски стартиращи компании.

Спадът на индийските технологични акции предизвиква притеснение, но инвеститорите, уплашени от страхове относно корпоративното управление, засилват контрола по време на усилията за надлежна проверка, което забавя кръговете на финансиране, казаха двама ръководители на рисков капитал.

И има опасения, че оценките в Индия вече са твърде високи, дори когато бизнес моделите на стартиращите фирми се ръководят от отстъпки и има мрачни перспективи за приходите, добавиха те.

Това може да дръпне спирачките на безпрецедентния растеж и да притъпи примамката на индийските стартиращи фирми.

Осем ръководители на рисков капитал и стартиращи компании заявиха, че нарастват опасенията, че финансовата криза ще намали оценките, оставяйки по-малко пари за постигане на растеж и ще има съкращаване на работни места.

Луния споделя, че е казал на компаниите, в които фирмата му е инвестирала, да гарантират, че разполагат с достатъчно ликвидни пари за поне 18 месеца, да намалят разходите и броя на служителите, ако е необходимо.

Само миналата седмица BharatPe, индийска компания за плащания, подкрепена от Sequoia Capital, заяви, че ще преразгледа практиките на управление след вътрешен преглед.

Друга стартираща компания Vedantu, която предлага онлайн курсове за уроци и е подкрепена от Tiger Global с оценка от 1 милиард долара, уволни 200 служители този месец в ход за "ребалансиране на натоварването".

В сряда Vedantu каза, че още 424 души ще напуснат стартъпа, позовавайки се на трудната външна пазарна среда, което означава, че „капиталът ще бъде оскъден за предстоящите тримесечия“.

Обикновено Tiger е насочен към по-големи индийски стартиращи компании, но сега каза на банкерите, че ще разгледа само сделки, включващи тези с оценка под 200 милиона долара, в опит да намали риска, казаха двама ръководители с пряко познаване на въпроса.

"Гответе се за най-лошото"

С повече от 60 000 стартиращи компании в Индия, министър-председателят Нарендра Моди нарече текущото десетилетие „techade“ и добави: „На всеки няколко седмици се появяват нови еднорози“.

Април обаче беше първият месец от повече от година, в който Индия нямаше нови „еднорози“, термин за стартиращи компании с оценки над 1 милиард долара.

Индийските стартиращи компании събраха 5,8 милиарда долара през март и април, което е с около 15% по-малко спрямо съответния период на миналата година, показват данни на Venture Intelligence.

На неотдавнашна частна вечеря в южния технологичен град Бенгалуру, ръководителите на базираната в САЩ Insight Partners, която управлява активи от над 90 милиарда долара, казаха на индийските основатели, че ще се насочи към повече компании в ранен етап и ще инвестира по-малко поради глобалния технологичен разгром, каза един от присъстващите.

Insight не отговори на искане за коментар.

Много технологични компании в световен мащаб пострадаха през последните седмици, тъй като конфликтът в Украйна и покачващите се лихвени проценти удариха настроенията на инвеститорите.

Японската SoftBank, която е най-големият технологичен инвеститор в Индия, с повече от 14 милиарда долара инвестиции, отчете рекордна загуба от 26,2 милиарда долара в инвестиционното си подразделение Vision Fund. 

Ноември донесе първото разочарование в Индия от технологично IPO, когато поддържаното от SoftBank приложение за плащания Paytm се срина с 27% при дебюта си, предизвиквайки критики, че SoftBank е надценила компанията, без да дава приоритет на рентабилността. 

Оттогава Paytm падна с още 62%. И докато индийската фирма за доставка на храна Zomato и търговецът на дребно за козметика Nykaa имаха хитови листинги, техните дялове намаляват съответно с 67% и 43% от върховете си.

Трима основатели на индийски стартиращи компании казаха, че техните инвеститори наскоро им казаха, че дните на лесните пари са свършили и сега трябва да покажат ясен път към рентабилността.

Посланието, казва един от основателите, е ясно: „Пригответе се за най-лошото, надявайте се за най-доброто“.