САЩ може да въоръжат Украйна с модерни противокорабни ракети срещу руската блокада

Сенатът на САЩ одобри около 40 милиарда долара допълнителна военна, икономическа и хуманитарна помощ за Украйна

09:02 | 20 май 2022
Обновен: 12:10 | 20 май 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Белият дом работи за предоставяне на усъвършенствани противокорабни ракети на украинските бойци, за да помогне за преодоляването на морската блокада на Русия, казаха официални лица на фона на опасенията, че по-мощните оръжия, които биха могли да потопят руски военни кораби, биха засилили конфликта, предаде "Ройтерс".

Украйна не крие, че иска по-модерни оръжия на САЩ извън сегашния си инвентар от артилерия, ракети Javelin и Stinger и други. Списъкът на Киев, например, включва ракети, които биха могли да изтласкат руския флот от черноморските пристанища, което да позволи на доставките на зърно и други селскостопански продукти по целия свят да бъдат възобновени.

Настоящи и бивши служители на САЩ и източници в Конгреса цитират пречки за изпращане на по-мощни оръжия в Украйна, които включват дълги периоди за обучение, трудности при поддръжка на оборудването или опасения, че американското оръжие може да бъде заловено от руските сили, в допълнение към страха от ескалация. 

Но трима служители на САЩ и двама източника в Конгреса казаха, че два вида мощни противокорабни ракети - Harpoon, произведени от Boeing, и Naval Strike Missile, произведени от Kongsberg и Raytheon Technologies - са в центъра на сериозни дискусии за директна доставка до Украйна или чрез трансфер от европейски съюзник, който притежава ракетите.

През април президентът на Украйна Володимир Зеленски призова Португалия да предостави на украинските военни ракети Harpoon, които имат обхват до почти 300 км.

Но има няколко проблема, които пречат на Украйна да получи ракетите. От една страна, има ограничена наличност на платформи за изстрелване на Harpoon от брега - технически предизвикателно решение според няколко официални лица - тъй като това е предимно ракета с морско базиране.

Двама американски служители казаха, че Съединените щати работят върху потенциални решения, които включват сваляне на пускова установка от американски кораб. И двете ракети струват около 1,5 милиона долара всяка, според експерти и ръководители на индустрията.

Около 20 кораба на ВМС на Русия, включително подводници, се намират в оперативната зона на Черно море, според британското министерство на отбраната.

Брайън Кларк, военноморски експерт в института "Хъдсън", каза, че 12 до 24 противокорабни ракети като Harpoon с обсег над 100 км биха били достатъчни, за да застрашат руските кораби и биха могли да убедят Москва да премахне блокадата. 

„Ако Путин упорства, Украйна може да извади от строя най-големите руски кораби, тъй като те няма къде да се скрият в Черно море“, каза Кларк.

Русия вече претърпя загуби в морето, по-специално потъването на крайцера "Москва", флагман на нейния черноморски флот.

Кой ще действа първи?

Няколко държави биха искали да изпратят ракети Harpoon в Украйна, казаха американските служители и източници от Конгреса. Но никой не иска да бъде първата или единствената нация, която направи това, страхувайки се от репресии от страна на Русия, ако кораб бъде потопен с ракета от техния запас, каза трети служител на САЩ.

Този американски служител каза, че една страна обмисля да бъде първата да достави ракетата на Украйна. След като тази „добре запасена“ нация се ангажира да изпрати Harpoon, други може да последват, каза служителят.

Naval Strike Missile (NSM) може да бъде изстреляна от украинския бряг и има обсег на действие от 250 км. Освен това са необходими по-малко от 14 дни обучение за работа.

Източниците казаха, че NSM са били разглеждани като по-малко логистично трудни от Harpoon, тъй като съюзниците от НАТО могат да заемат налични мобилни наземни пускови установки и бойни глави от Норвегия.

Първите двама американски официални лица и източници от Конгреса казаха, че Съединените щати се опитват да измислят начин Украйна да получи NSM и пускови установки от европейски съюзници.

Източници в Конгреса казаха, че друга възможност е Норвегия да дари NSM на Украйна, идея, подкрепена от норвежки членове на парламента. Норвежкото министерство на отбраната отказа да коментира какви допълнителни оръжия и отбранителна техника може да обмисли да предложи на Украйна.

Всички заявки за оръжия, които имат американско съдържание, като Harpoon и NSM, трябва да бъдат одобрени от Държавния департамент на САЩ, който получава насоки от Белия дом.

Друго оръжие, което е високо в пазарския списък на Украйна, са системите за многократно изстрелване на ракети (MLRS) като M270, произведени от Lockheed Martin, които могат да поразят цел на 70 или повече километра, което е трикратно увеличение в сравнение с много от сегашните им гаубици.

През последните седмици администрацията на Байдън реши вместо това да изпрати гаубици M777, които могат да бъдат разгърнати по-бързо и да се доставят в по-големи количества, казаха двамата американски служители.

Двамата американски служители казаха, че M270 или подобна система като M142 HIMARS ще бъде обмислена за доставка до Украйна, след като Конгресът приеме законопроекта за допълнително финансиране на стойност 40 милиарда долара, който ще разреши допълнителни 11 милиарда долара по решение на президента. Това позволява на президента да разреши прехвърлянето на излишни оръжия от запасите на САЩ без одобрение на Конгреса в отговор на извънредна ситуация. 

Пакет за помощ за 40 млрд. долара

Сенатът на САЩ прие в четвъртък законопроект, който ще предостави около 40 милиарда долара допълнителна военна, икономическа и хуманитарна помощ за Украйна след инвазията на Русия, тъй като администрацията на Байдън прогнозира продължителен конфликт.

Войната превърна градовете в развалини, принуди милиони да напуснат домовете им и, според органа на ООН за правата на човека, е довела до смъртта около 3500 цивилни. 

Съединените щати изпратиха въоръжение на стойност 3,9 милиарда долара за Украйна след нахлуването на Русия на 24 февруари, включително гаубици, зенитни системи Stinger, противотанкови ракети Javelin, боеприпаси и въоръжени дронове.

Хуманитарна помощ

Законодателството включва повече от 4 милиарда долара международна помощ при бедствия, за да отговори на хуманитарните нужди в Украйна и други засегнати страни, включително осигуряване на спешна храна и подслон.

Законодателството също така включва 350 милиона долара за миграция и помощ за бежанци от Държавния департамент на САЩ за подпомагане на бежанци от Украйна и подкрепа за други страни от Източна Европа.

Броят на хората, избягали от Украйна, за да избягат от руската инвазия, надхвърли 6 милиона, в най-тежката бежанска криза в Европа от края на Втората световна война, съобщи агенция на ООН за бежанците в четвъртък. 

Повечето са преминали към Европейския съюз през гранични пунктове в Полша, Словакия, Унгария и Румъния, където доброволци и правителства се борят да им помогнат да намерят квартира и да им осигурят подкрепа.

Икономическа помощ

Пакетът също така включва близо 9 милиарда долара за фонд за икономическа подкрепа за Украйна и други страни, засегнати от конфликта, включително програми за борба с трафика на хора и пари, които могат да бъдат използвани за отговор на продоволствената криза.

Средствата могат да се използват за предоставяне на пряка финансова подкрепа на правителството на Украйна, според законопроекта, въпреки че паричните преводи ще бъдат предмет на меморандум за разбирателство и определени гаранции и надзор.

Глобалната мрежа срещу продоволствените кризи, създадена от ООН и Европейския съюз, заяви в годишния си доклад този месец, че инвазията на Русия в Украйна – и двете страни са основни производители на храни – представлява сериозен риск за глобалната продоволствена сигурност, особено в уязвимите страни, включително Афганистан, Етиопия, Хаити, Сомалия, Южен Судан, Сирия и Йемен.

Военно оборудване

Пакетът включва почти 15 милиарда долара за отбранителни операции и поддръжка, което включва 6 милиарда долара за Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна и 8,7 милиарда долара за попълване на запасите от американско оборудване, изпратено в Украйна.

Законодателството включва стотици милиони долари за закупуване на ракети, оръжия и верижни бойни превозни средства, боеприпаси и самолети, наред с други.

То също така предоставя 4 милиарда долара външно военно финансиране за предоставяне на подкрепа за Украйна и други страни, засегнати от кризата, и 100 милиона долара за неразпространение на ядрени оръжия, антитероризъм, разминиране и свързани програми.

Допълнителна президентска помощ

Законодателството разрешава до допълнителни 11 милиарда долара в Presidential Drawdown Authority, което позволява на президента да разрешава прехвърлянето на артикули и услуги от американски запаси без одобрение на Конгреса в отговор на извънредна ситуация.

Дипломация

Законът разрешава близо 200 милиона долара за дипломатическите програми на Държавния департамент на САЩ в отговор на ситуацията в Украйна и страните, засегнати от конфликта.

Той също така отпуска 110 милиона долара за охрана, строителство и поддръжка на посолства.