ЕС вече прогнозира по-слаб растеж в еврозоната и почти двойна инфлация

Ръстът на потребителските цени достигна нов рекорд миналия месец - достигайки почти четири пъти целта от 2% на ЕЦБ

09:00 | 15 май 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейският съюз намали прогнозата си за растеж в еврозоната през 2022 г. и почти удвои прогнозата си за инфлация, според нови проектопрогнози.

В първата прогноза след избухването на войната в Украйна Европейската комисия ще каже, че брутният вътрешен продукт ще се увеличи с 2,7% през 2022 г. и 2,3% през 2023 г., според проектoдокумент, видян от Bloomberg. Това е по-малко от февруарските показания от 4% и 2,7%.

По отношение на инфлацията комисията прогнозира темпове от 6,1% и 2,7% за тази и следващата година в сравнение с предишните прогнози съответно от 3,5% и 1,7%.

Прогнозите не са финализирани и все още може да се променят, преди да бъдат публикувани официално в понеделник.

Нахлуването на Русия в Украйна и санкциите, наложени в отговор, помрачиха перспективите за глобалната икономика, като предизвикаха скок на цените на енергията и напрегнаха веригите за доставки, които вече бяха затруднени от пандемията. Еврозоната е сред най-тежко засегнатите региони поради зависимостта си от руската енергия и близостта до конфликта.

Възстановяването от вирусните ограничения сега се очаква да бъде по-меко, отколкото се смяташе първоначално, докато инфлационният натиск все още се увеличава. Ръстът на потребителските цени достигна нов рекорд миналия месец - достигайки почти четири пъти целта от 2% на Европейската централна банка.