Газпром се опитва да увери клиентите си в Европа, че все още могат да купуват газ

Компанията изпрати писмо до европейските си клиенти - знак, че Русия може би се опитва да намери начин да запази газовия поток

09:19 | 8 май 2022
Обновен: 14:32 | 8 май 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

"Газпром" е изпратил писмо до европейските си клиенти, в което се опитва да ги увери, че могат да продължат да плащат за газ, без да нарушават санкциите, което е последният признак, че Русия може би се опитва да намери начин да запази газовия поток, съобщава Bloomberg.

Европейските компании се опитват да разберат как да продължат да купуват руски газ, след като Москва поиска плащанията да се извършват в рубли, а Европейската комисия заяви, че подобна стъпка би нарушила санкциите. Полша и България вече са лишени от газ, а крайните срокове за плащане на други държави са по-късно този месец.

В писмо, предоставено на Bloomberg, "Газпром" съобщава на клиентите си, че нова заповед, публикувана от Кремъл на 4 май, "изяснява процедурата", заложена в първоначалния указ за плащанията в рубли. 

Не е ясно дали новата заповед ще бъде достатъчна, за да успокои опасенията на Европейския съюз, който заяви, че откриването на сметка в рубли и работата с централната банка ще нарушат санкциите. ЕС не направи коментар в събота.

gas

В новата заповед се казва, че чуждестранната валута, получена от купувачите, трябва да бъде обменена в рубли чрез сметки в Националния клирингов център на Русия. 

В писмото на "Газпром" се казва, че заповедта осигурява прозрачност на паричните потоци от чуждестранните купувачи и изключва възможността за участие на "трета страна" в разплащанията. Изглежда, че изложената процедура изключва централната банка, на която са наложени санкции.

"Газпром" не е отговорил веднага на молбата на Bloomberg за коментар, изпратена в събота. 

Президентът Владимир Путин хвърли в смут газовите пазари и политиците, когато призова газът да се плаща в рубли. Полша и България бяха първите, които получиха прекъсване на доставките заради отказа си да се ангажират с новите условия, но няколко европейски компании продължават да търсят заобиколни пътища, търсейки насоки от Европейската комисия за това какво е позволено. ЕС издаде някои насоки на 22 април и обеща да отговори на исканията на компаниите за повече яснота.

Русия призова дружествата да открият две сметки - една в евро и една в рубли - и постанови, че плащането не се урежда, докато не пристигнат рублите. ЕС заяви, че това дава твърде големи правомощия на Москва и нарушава санкциите срещу централната банка. ЕС предлага компаниите да плащат в евро и да търсят потвърждение от руската страна, че транзакцията приключва там. 

В края на април руската централна банка публикува свое разяснение на първоначалната заповед на Путин. Банката на Русия заяви, че ако чуждестранните купувачи на газ добросъвестно плащат по сметките си в чуждестранна валута, газът няма да бъде спрян, дори ако Газпромбанк не успее да конвертира тези средства в рубли, стига забавянето да не е причинено от санкции. 

Отделно от това управителят Елвира Набиулина обяви, че механизмът ограничава и срока за конвертиране на еврото и долара в рубли до два работни дни в опит да се намалят опасенията на ЕС, че средствата в чуждестранна валута могат да се разглеждат като заем за централната банка.