Войната в Украйна повишава цените на цветята на фона на стабилно търсене

На Деня на майката, 8 май, се продава една четвърт от световната реколта на цветя, а на Деня на влюбените - около 35 %

16:30 | 7 май 2022
Обновен: 16:41 | 7 май 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Нарастващото търсене на цветя, дори когато войната на Русия срещу Украйна ограничава производството, помогна на градинарите в Кения, най-големият производител в Африка, да повишат цените, пише Bloomberg.

Доставките на Кения през 2022 г. вероятно ще надхвърлят миналогодишните 954 млн. долара, според Кенийския съвет за цветя. По-високите цени, по-силният долар и еврото ще увеличат приходите на източноафриканската държава и ще "смекчат положението на фермерите" дори след очакваното намаляване на производството, заяви главният изпълнителен директор на браншовото лоби Клемент Тулези.

Нахлуването на Русия в Украйна спря доставките на торове, като по този начин засегна производството на цветя от рози до лилии. В Европа енергийната криза е засегнала работата на оранжериите, според Royal FloraHolland, която провежда три търга в Нидерландия. Въпреки че производството е пострадало, постепенното отваряне на световната икономика и празници като Деня на майката този уикенд са стимулирали търсенето. 

Кения и Етиопия са основните доставчици на цветя за Европа, а Колумбия и Еквадор са най-големите износители за Северна Америка. Холандия е най-големият център за търговия с цветя в световен мащаб.  

Макар че е малко вероятно продажбите в Европа да достигнат миналогодишните, те все пак ще бъдат значителни, според FloraHolland, която през 2021 г. отбеляза рекордни приходи от 5,8 млрд. долара.  

"Засега търсенето не спада", заяви по електронната поща говорителят на FloraHolland Мишел ван Ши. "Продуктите, които обикновено отиват в Русия, Украйна и Беларус", намират път към други пазари, каза той.

Денят на майката, който ще бъде отбелязан в повече от 90 страни в неделя, е вторият по големина период за продажба на кенийски цветя. На него се падат около една четвърт от годишните приходи, докато на Деня на влюбените - около 35 %.

Търсенето тази година е по-добро, а укрепването на долара и еврото ще донесе солидни приходи, казва Тулези в телефонно интервю. Обемите ще бъдат засегнати от недостига на торове - цената им се е повишила с 50 %.

2

Кенийската градинарска индустрия, един от най-големите източници на чуждестранна валута, се възстановява от пандемията от коронавирус, по време на която фермерите изхвърлиха тонове цветя, тъй като самолетите бяха спрени на фона на блокирането на полети по целия свят. Властите в Найроби са разрешили на Ethiopian Airlines Group и Saudi Arabian Airlines да изпратят допълнителни товарни полети, за да посрещнат допълнителното търсене на цветя за Деня на майката, каза Тулези.

"Тази година разполагаме с добър товарен капацитет, дефицитът е по-малък", каза Тулези. Седмичното търсене на товарни превози в Кения през настоящия сезон е средно 3 800 тона в сравнение с наличния капацитет от около 3 400 тона, каза той.

Таксите за въздушен превоз са се увеличили повече от два пъти до 5,20-5,50 долара за килограм в сравнение със средно 2,40 долара през миналата година, каза Тулези. Това, в съчетание със скъпите торове, може да доведе до допълнително повишаване на цените.